AI Bulgaria AI Bulgaria

Мъск обяви, че Grok ще бъде наличен за всички Premium абонати на X

новини

Илон Мъск обяви, че чатботът Grok, разработен от неговата компания за изкуствен интелект xAI, ще стане достъпен за всички премиум абонати на платформата X (Twitter) по-късно през седмицата.

До момента, чатботът Grok беше достъпен само за абонатите на най-високия абонаментен план – Premium+, който се предлага на цена от $16 месечно или $168 годишно. С разширяването на достъпа, цената ще бъде намалена наполовина, или иначе казано, достъпът до чатбота ще бъде $8, колкото е и цената на стандартния Premium план.

Обаче, има една уловка – чатботът на Мъск все още не е официално достъпен в Европа, включително в България. Въпреки това, европейските потребители с месечен абонамент X Premium или Premium+ могат да получат достъп до Grok чрез VPN.

За разлика от други чатботове като ChatGPT или Gemini, този на Мъск е проектиран с чувство за хумор, остроумие и „бунтарска жилка“. Освен това разполага и с достъп в реално време до информация в X, което му дава предимство пред други AI модели.

Grok разполага с два режима – „нормален“ и „забавен“, но днес Мъск съобщи, че ще добави нов „ненормално забавен режим“.

Миналата седмица xAI отвори кода на Grok-1, моделът, който стои в основата на чатбота Grok. Решението на Мъск дойде само няколко седмици след като той заведе дело срещу OpenAI, твърдейки, че компанията се е отклонила от първоначалната си мисия, а именно разработването на изкуствен общ интелект (AGI) в полза на човечеството.

xAI публикува теглата (параметрите) и архитектурата (структурата на невронната мрежа) на модела под лиценз Apache 2.0, но не и информация относно данните за обучение. Grok-1 е огромен езиков модел с 314 милиарда параметъра, което го прави един от най-големите отворени модели, публикувани до момента.

Освен това, следващата версия на модела, Grok 1.5, се очаква да бъде достъпна скоро, като Мъск намекна, че ще получи „значителни подобрения“.

Също така е предвиден и бутон „Grok Analysis“, който ще обобщава в резюме тематиката и отговорите на конкретни постове в X. И на последно място, чатботът ще помага на потребителите при създаването на публикации.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: