AI Bulgaria AI Bulgaria

IBM разработва чип, имитиращ функциите на човешкия мозък

IBM чип

Векове наред учените са обсебени от загадката на човешкия мозък. С милиарди невронни връзки, този сложен орган оперира с невероятна ефективност, като консумира далеч по-малко енергия от съвременните компютри.

В ерата на изкуствения интелект, екипът на IBM Research разкрива иновативен чип, вдъхновен от сложността на човешкия мозък. Той е проектиран с цел да намали енергийната консумация на AI системите и да удължи живота на батериите.

В интервю за BBC, Танос Василопулос, виден член на екипа на IBM в Цюрих, сподели:

В сравнение с традиционните компютри, човешкият мозък достига изключителни резултати с минимална енергия

Той добавя, че по-голямата енергийна ефективност би позволила изпълнението на по-обемни и сложни задачи в устройства с ограничена мощност или батерия, като автомобили, мобилни телефони и камери, и също така би допринесла за намаляване на въглеродния отпечатък на облачните услуги.

Нов подход: От цифров към аналогов хардуер

Според публикация в Nature Electronics, новият чип на IBM е аналогов и се различава от традиционни чипове, които са цифрови и съхраняват информация чрез бинарни команди като 0 и 1. Тази технология не следва тези принципи.

Вместо това, чипът използва мемристори – аналогови компоненти, които могат да съхраняват разнообразие от числа и да „запомнят“ своето електрическо минало, наподобяващи работата на мозъчните синапси.

Мемристорите формират връзки, наподобяващи мрежите в биологичния ни мозък, което ни навежда към мисълта, че може би сме на прага на създаването на чипове, имитиращи тези функции

– коментира проф. Феранте Нери от Университета в Съри в интервю за BBC.

От своя страна, Проф. Джеймс Дейвенпорт, преподавател в престижния Университет в Бат, подчертава:

Независимо от значителния напредък в технологиите с мемристори, остават предизвикателства като високите разходи за специализирани материали и сложността на производствения процес.

Въпреки че признава постиженията на IBM като „потенциално интригуващи“, той подчертава, че този чип е само началото, а не окончателното решение.

В заключение, IBM предвижда бъдеще, в което по-ефективните чипове ще намалят енергийната консумация на системите за изкуствен интелект и големите центровете за обработка на данни. Тази иновативна технология може да допринесе за значително намаляване на емисиите и да постави нови стандарти в сферата на AI.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: