AI Bulgaria AI Bulgaria

Inflection AI представи своя нов модел, който вече захранва асистента на компанията – Pi

Inflection AI
Source: Inflection AI

Inflection AI, стартъп, създаден от съоснователя на DeepMind, Мустафа Сюлейман, и съоснователя на LinkedIn, Рийд Хофман, представи нов модел, наречен Inflection-2.5.

Според компанията „Inflection-2.5 значително превъзхожда оригиналният Inflection-1 и на практика се равнява на GPT-4 от OpenAI“. Моделът вече захранва AI асистента на компанията, който се нарича Pi.

От създаването си, Inflection AI разработва „персонален, съпричастен и услужлив“ изкуствен интелект, който се държи по-лично и разговорно от другите модели, като ChatGPT например. Точно такова е и усещането, докато разговаряте с Pi.

За разлика от предходната версия, асистентът вече разполага с възможността да търси в интернет, осигурявайки актуална информация за текущи събития. Ако желаете, можете да го изпробвате безплатно на pi.ai.

Компанията твърди, че Pi има над един милион ежедневни и шест милиона месечни активни потребители.

Source: Inflection AI

Накратко, Inflection-2.5 запазва уникалния, приветлив характер на Pi и високите стандарти за безопасност, като същевременно се превръща в още по-полезен модел във всяко едно отношение

– споделят от компанията.

Що се отнася до резултатите от сравнителните тестове, актуализираният модел показва значителни подобрения спрямо Inflection 1 във всички области и се доближава до GPT-4.

Source: Inflection AI

Компанията посочва, че Inflection-2.5 постига 94% от производителността на GPT-4, като изисква само 40% от изчислителната мощност. Моделът демонстрира значителни подобрения при различни тестове, включително 85,5 точки на MMLU теста (в сравнение с 87,3 точки на GPT-4) и постига отлични резултати на STEM изпити и генериране на код.

Source: Inflection AI

Inflection-2.5 следва пускането на Gemini от Google, както и Claude 3 на Anthropic, който демонстрира доста напреднали когнитивни способности, като някои дори го описват като ранна версия на AGI (Artificial General Intelligence или Изкуствен общ интелект на български).

На 14-ти този месец се навършва 1 година от пускането на GPT-4 от OpenAI, така че има голяма вероятност компанията да пусне GPT-4.5/GPT-5 съвсем скоро.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: