AI Bulgaria AI Bulgaria

България на пътя към иновациите: Водещата роля на INSAIT

Logo INSAIT

INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology – Институт по Компютърни Науки, Изкуствен Интелект и Технологии) е научен институт, базиран в София, с мисия да преобрази света чрез изключителни постижения в науката, изследванията и образованието. Институтът е основан през 2021 година в партньорство с ETH Zurich и EPFL Lausanne, два от водещите технологични университети в света, и е част от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

INSAIT е пионерска инициатива, която има потенциала да установи Източна Европа като световен център за изследвания в областта на компютърните науки и изкуствения интелект

Проф. Шафи Голдвасер. Лауреат и носител на наградата Тюринг, UC Berkeley и MIT.

Лидери на мисълта за утрешния ден: Как INSAIT преобразува бъдещето на технологиите

Професор Мартин Вечев, ключовата фигура зад INSAIT, поставя института в ролята на катализатор за привличане и развитие на водещи експерти в областта на изкуствения интелект и компютърните науки. Основната мисия на института е да се превърне във водещ световен център за научни изследвания, който не само задържа българския талант в страната, но и привлича изтъкнати международни учени, предоставяйки им условия за научна работа и професионално развитие на световно ниво.

Мисията на INSAIT е да преобрази света чрез изключителни постижения в науката, изследванията и образованието. В INSAIT вярваме, че поглъщащата и вдъхновяваща среда, която насърчава човешката креативност, любознателното изследване и свободата на мисълта, е от ключово значение за формирането на истинските лидери на мисълта на утрешния ден, които изобретяват завладяващи технологии, които променят света и пленяват човешкото въображение

Проф. Мартин Вечев, Архитект на INSAIT.

INSAIT се фокусира активно върху провеждането на изследвания в научни области като изкуствен интелект, машинно обучение, обработка на естествен език, компютърно зрение, информационна сигурност, програмни езици, формални методи, компютърна архитектура и др. За да постигне своите високоамбициозни цели, институтът има значителна финансова подкрепа, осигурена от българското правителство, SiteGround, Amazon Web Services (AWS), Google, DeepMind, както и от изтъкнати български предприемачи.

Екипът за INSAIT: Световни лидери в областта на компютърните науки и изкуствения интелект

Екипът на INSAIT събира водещи учени и изследователи от България и от международната научна общност. Институтът се гордее с многобройните си членове, като по-долу представяме само част от тях:

  • Проф. Мартин Вечев: Специализира в Програмни езици и изкуствен интелект, носител на ACM. Също така е Председател на Надзорния съвет на INSAIT и професор в ETH Zurich.
  • Борислав Петров: Изпълнителен директор на INSAIT от декември 2021 г.
  • Д-р Никола Константинов: Член на академичния състав на INSAIT, работещ в областта на машинното обучение.
  • Проф. Шафи Голдвасер: Специализира в Криптография и Сигурност, член на ACM и носител на наградата Тюринг.
  • Проф. Люк Ван Гул: Световноизвестен учен в областта на машинното обучение и компютърното зрение, свързан както с INSAIT, така и с ETH Zurich.
  • Д-р Слав Петров: Специализира в обработка на естествен език и машинно обучение, старши директор на научни изследвания.
  • Проф. Андреас Краузе: Професор по компютърни науки в ETH Zurich и член на Консултативния съвет на INSAIT.

Освен това, INSAIT има активна подкрепа и се консултира със световноизвестни учени от институции като ETH Zurich, EPFL, ISTA Austria, MIT, UC Berkeley, Yale, Princeton и Technion. За допълнителна информация относно състава на екипа и свързаните с INSAIT изследователи, моля, прегледайте официалния уебсайт на института.

INSAIT: Кариерно развитие на световно ниво

INSAIT разкрива множество възможности за академична реализация, вариращи от постоянни академични позиции до докторантски места, позиции за постдокторанти и специализирани летни стипендии за бакалаври.

Приемът на докторанти се провежда през цялата година, като кандидатите са длъжни да представят задължителна документация, включително автобиография, академични документи, препоръчителни писма, мотивационно писмо и удостоверение за владеене на английски език.

Институтът предлага атрактивна годишна стипендия от 36,000 EUR с цел да подпомогне финансово своите докторанти през пълния период от пет години на докторската програма. Постдокторантите могат да се кандидатстват за позиции в различни научни области. INSAIT също така организира програма за летни научни стипендии за бакалаври, която позволява на студентите да участват в научни проекти под ръководството на опитния академичен състав на института.

В допълнение към своите основни образователни и научни инициативи, институтът инициира специализирана програма за научни стажове, насочена към гимназиални ученици с интерес към областта на изкуствения интелект (AI Research Internship for High-School Students).

За всички, които се интересуват от компютърни науки и изкуствен интелект, и желаят да постигнат професионален прогрес в тази бързо развиваща се и иновационна сфера, силно препоръчваме да разгледате възможностите, предлагани от INSAIT. За допълнителна информация, моля, посетете уебсайта на института или се свържете директно с техния екип, за да научите как можете да се включите в техните усилия за оформяне на бъдещето на науката и технологиите.

Заключение

Като водещ институт в академичната и научната сфера, INSAIT е на челните позиции в изследванията по компютърни науки и изкуствен интелект. С база в България, институтът привлича и развива изключителни академични и научни кадри, които поставят нови стандарти в световните научни достижения.

INSAIT не само гарантира академично отличие, но и обогатява научната общност, предлагайки образователни програми, позиции за докторанти и стипендии за студенти. Институтът е ключов фактор в утвърждаването на България като глобален лидер в научни изследвания и иновациите в областта на компютърните науки.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: