AI Bulgaria AI Bulgaria

Изкуствен интелект за наблюдение на Земята – проектът SATLAS

SATLAS

Геопространствените данни стават все по-ценен ресурс, особено в контекста на глобалното затопляне и възобновяемите енергийни източници. В отговор на тези предизвикателства, Институтът за изкуствен интелект Ален (AI2) стартира нов проект, наречен SATLAS.

Нашата цел с SATLAS е да предоставим детайлен изглед към повърхността на Земята. Така изследователите, законодателите и бизнес лидерите ще могат да вземат обосновани решения, базирани на актуални данни, за справяне с текущите глобални предизвикателства.

– споделя Али Фархади, Главен изпълнителен директор на AI2.

Този инструмент използва изкуствен интелект за анализ на спътникови снимки и предоставя подробни и актуални данни за екологични и енергийни проекти на глобално ниво, което може да помогне в борбата срещу климатичните промени.

Ветрогенератори, разположени в морските райони на Европа, идентифицирани с помощта на изкуствен интелект и показани на картата на SATLAS.

AI2: Институтът за изкуствен интелект Ален

Основан през 2014 година от починалия съосновател на Microsoft и филантроп Пол Алън, Институтът за изкуствен интелект Ален (AI2) има за цел да създаде AI системи, които допринасят за решаването на някои от най-належащите проблеми пред човечеството.

Със седалище в Сиатъл, на живописните брегове на езеро Юниън, институтът представлява академичен и научно-изследователски хъб, където работят някои от най-изтъкнатите учени и инженери в областта на изкуствения интелект от целия свят. От 31 юли 2023 г., AI2 е под ръководството на Али Фархади и развива програми в Университета на Калифорния и в Университета в Тел Авив, Израел.

Основни xарактеристики на SATLAS

Разработката на SATLAS е мащабен и амбициозен проект. За да постигнат висока степен на точност, експертите са анализирали хиляди спътникови снимки, като са класифицирали 36 000 ветрогенератора, 7 000 морски платформи, 4 000 соларни ферми и 3 000 горски територии.

SATLAS се отличава с три основни геопространствени модули, които се актуализират ежемесечно:

  • Морска инфраструктура: Предоставя прецизни географски координати на морски ветрогенератори и платформи.
  • Инфраструктура на възобновяемите източници: SATLAS е ценен инструмент за идентификация и локализация на соларни ферми и наземни ветрогенератори.
  • Степен на залесяване: Платформата предоставя детайлни данни за степента на залесяване в отделни зони от 100 квадратни метра.

Платформата има широк обхват, покривайки почти всички части на света, с изключение на някои райони в Антарктика и отдалечени океански територии.

Един от най-големите плюсове на SATLAS е, че всички тези данни се предоставят под отворен лиценз (ODC-BY). Това означава, че информацията може да бъде визуализирана в картата на SATLAS или да бъде изтеглена за офлайн анализ.

Според Института Ален, SATLAS представлява първата платформа от този мащаб, която е безплатно достъпна за обществеността.

Целта ни беше да създадем основен модел за наблюдение на нашата планета и да направим тези AI прогнози достъпни за други учени, така че те да могат да изучават ефектите от климатичните промени и други явления, които се случват на Земята

– коментира Ани Кембхави, старши директор по компютърно зрение в AI2.

Той добавя, че съществува риск от „халюцинации“ или неточности в данните, поради което е важно да се прилагат строги методи за валидация и проверка на информацията.

Технологични предимства

Едно от най-забележителните предимства на SATLAS е качеството на изображенията. Платформата използва спътникови снимки от Sentinel-2, който е част от програмата за наблюдение на Земята от Европейската космическа агенция (ESA). След което, тези снимки се подобряват чрез специализирани модели на изкуствен интелект.

Тези спътникови изображения покриват значителна част от Земята, но са с ниска резолюция, което ги прави трудни за интерпретация. За да се справим с това предизвикателство, използваме последните постижения в областта на AI, което ни позволява да предоставяме подобрени и детайлни геопространствени данни

– споделят от екипа зад проекта.

Как да използваме Satlas?

За да използвате SATLAS , просто отворете уебсайта https://satlas.allen.ai в браузъра си. Няма нужда от инсталация или изтегляне, тъй като това е уеб приложение.

След като влезете в уебсайта на SATLAS , ще видите интерактивна карта на света. Можете да придвижвате картата и да увеличавате, за да стигнете до желания район. Също така можете да търсите по име или координати.

От лявата страна на екрана ще намерите опции за включване и изключване на различни видове данни, които се визуализират на картата. В момента наличните геопространствени модули включват:

  • Морска инфраструктура
  • Инфраструктура на възобновяемите източници
  • Степен на залесяване

Платформата предлага и функция за промяната във времето, която ви позволява да визуализирате как даден географски район се е променил различни времеви периоди. Като изберете конкретен модул и зададете начална и крайна дата, SATLAS ще генерира времева линия, показваща промените стъпка по стъпка. Това предоставя ценни прозрения относно тенденциите и динамиката на промяна в различните геопространствени модули.

Бъдещи перспективи и разширения

Институтът за изкуствен интелект Ален (AI2) има амбициозни планове за SATLAS. Сред тях е разработването на допълнителни видове картографски данни, като например карта, показваща различните култури, отглеждани по целия свят. Това ще добави още едно измерение към вече богатата функционалност на платформата.

Предвижда се SATLAS да се интегрира с други технологични решения и платформи. Това ще увеличи неговото приложение и ще открие нови възможности за анализ и изследване.

Платформата има всички предпоставки да стане ключов ресурс, като по този начин научната общност, законодателите, и обществените организации ще могат да вземат информирани и обосновани решения за устойчивото бъдеще на Земята.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: