AI Bulgaria AI Bulgaria

Meta представя своят нов модел с отворен код – Llama 2

Llama 2
Image: https://ai.meta.com

Meta представи Llama 2 – наследника на своя голям езиков модел с отворен код. Тази AI система от най-висок клас, разработена в сътрудничество с Microsoft, вече е свободно достъпна както за научни изследвания, така и за комерсиална употреба. Тази инициатива подчертава стремежа на компанията да стимулира отворената иновация, гарантира прозрачност и демократизира достъпа до изкуствен интелект за всички потребители – от начинаещи стартапи до водещи изследователи.

От своят официален Twitter акаунт Meta заяви:

Вярваме, че отвореният подход е правилният за разработването на днешните AI модели. Днес представяме Llama 2, следващото поколение езиков модел с отворен код. Той е наличен безплатно за научни и комерсиални цели.

Microsoft сподели това настроение, подчертавайки силата на тяхното партньорство:

Демократизация на AI чрез силата на партньорството. С голямо удоволствие интегрираме Llama 2 в Azure и Windows.

Какво представяват Llama и LLaMA 2?

Llama  и Llama 2 са големи езикови модели, разработени от Meta AI. Те са проектирани да разбират и генерират текст, подобен на човешкия, което позволява използването им различни приложения като чатботове, резюмиране на текст,превод и др.

LLaMA, известен също като Large Language Model Meta AI, беше представен в началото на 2023 година. Това е модел с 65 милиарда параметъра, който може да извършва широк спектър от общи задачи в областта на изкуствения интелект. Въпреки това, модела основно се лицензираше за научни цели и не беше достъпен за комерсиална употреба.

От друга страна, Llama 2 е достъпен безплатно както за научни, така и за комерсиални цели. Той се предлага в различни размери, включително 7, 13 и 70 милиарда параметъра. Моделът е обучен на 40% повече данни и може да обработва два пъти повече контекст в сравнение с Llama 1. Финалният модел, Llama-2-chat, използва публично достъпни набори от данни за инструкции и над 1 милион човешки анотации.

LLaMA 2 е достъпен за използване през множество платформи, включително каталога на Microsoft Azure AI, Amazon Web Services, Hugging Face и Databricks. Подчертавайки значението на отговорността и безопасността, Meta споделя, че модела е бил подложен на задълбочена проверка за безопасност от „red teams“ и предлага подробна схема за прозрачност. С цел гарантиране на етичното му използване, LLaMA 2 е съпроводен от наръчник за отговорно използване и политика за приемливо използване.

Задълбочаване на връзките: Meta и Microsoft

Сътрудничеството между Meta и Microsoft в областта на изкуствения интелект (AI) далеч не е новост. Историята им започва с интеграцията на ONNX Runtime с PyTorch, което допринасe значително за подобряване работа в Azure.

Azure предлага авангардна платформа от суперкомпютри, оптимизирана за нуждите на изкуствения интелект. Тази инфраструктура е проектирана да отговори на най-високите стандарти и изисквания на съвременните AI модели и приложения. Платформата дава възможност на водещи корпорации и научни институции да разработват, обучават и внедряват комплексни AI решения. С интеграцията на Llama 2 в Azure AI, разработчиците могат да се възползват от пълния потенциал на платформата, като особен акцент е поставен върху устойчивостта и безопасността на системите за изкуствен интелект.

Също така, Microsoft и Meta работят активно по интеграцията на моделите Llama 2 в операционната система Windows. Това ще предостави на разработчиците възможност да създават AI приложения, използвайки инструменти като Windows Subsystem за Linux (WSL), Windows Terminal, Microsoft Visual Studio и VS Code.

Mета в сътрудничество и с Qualcomm

Meta съобщи и за ново партньорство с Qualcomm Technologies, то е насочено към оптимизация на Llama 2, директно на потребителски устройства. Това позволява използването на генеративни AI модели като Llama 2 на различни устройства, включително смартфони, компютри, VR/AR слушалки и автомобили.

Ангажирани сме с подкрепата на иновациите и премахването на бариерите пред разработчиците от всички размери, чрез внедряване на генеративния AI директно в потребителските устройства. Важно е да се подчертае, че за успешно разпространение на изкуствения интелект, от ключово значение е той да може да функционира не само в облака, но и на различни устройства като смартфони, лаптопи и автомобили.

– коментира Дурга Маллади, старши вицепрезидент и генерален мениджър на Qualcomm Technologies, Inc.

Във връзка с това, Qualcomm предвижда да предостави AI изпълнения, базирани на Llama 2. Това отваря вратите за клиенти, партньори и разработчици да създават разнообразни приложения – от интелигентни виртуални асистенти, през приложения за продуктивност и инструменти за създаване на съдържание, до развлекателни продукти. Интересното е, че новите AI възможности, поддържани от Snapdragon®, ще могат да функционират дори без интернет връзка.

Стратегическото решение на Meta да предложи LLaMA 2 като инструмент с отворен код, безплатен за комерсиални приложения, го позиционира като конкурент на корпоративни модели от големи играчи като OpenAI и Google. Тази инициатива може да преобърне пазара на генеративен AI софтуер, усилвайки конкуренцията между езиковите модели.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: