AI Bulgaria AI Bulgaria

Meta отлага дебюта на своя AI асистент в Европа поради регулаторни пречки

Meta
Image: Created with Ideogram

Meta обяви, че временно спира плановете си за пускане на своя AI асистент в Европа след възражения от Ирландската комисия за защита на данните (DPC). Решението е взето след „интензивно сътрудничество“ между Meta и DPC, съгласно кратко изявление на ирландския орган за защита на данните.

В блог пост Meta съобщи, че Ирландската комисия за защита на данните е поискала от компанията да забави обучението на своите големи езикови модели по съдържание, публично публикувано във Facebook и Instagram.

От компанията на Марк Зукърбърг заявиха, че са „разочаровани“ от развитието на ситуацията, като посочват, че без достъп до европейски данни компанията може да предостави само продукт от по-нисък клас, който не е оптимизиран за културните нюанси на региона. „Казано по-просто, без да включваме локална информация, ще можем да предложим на хората само второкласно изживяване. Това означава, че в момента не сме в състояние да пуснем Meta AI в Европа“, посочват от компанията.

Технологичният гигант смята, че „това е пречка за европейските иновации и конкуренция в разработването на изкуствен интелект, което забавя ползите от изкуствения интелект за хората в Европа“.

Компанията твърди, че подходът ѝ към събирането на данни е по-отворен от този на конкуренти като OpenAI и Google, „които вече са използвали данни на европейски потребители за обучение на изкуствен интелект“.

Моделите се изграждат посредством анализ на информацията на хората с цел идентифициране на закономерности, като например разбиране на разговорни фрази или местни изрази, а не с цел идентифициране на конкретен човек или неговата информация

– твърдят от Meta.

Не използваме личните съобщения на хората с приятелите и семейството им, за да обучаваме нашите AI системи, нито пък използваме съдържание от акаунти на европейци под 18-годишна възраст.

От Meta също така акцентират върху своята стратегия за отворен код, като твърдят, че използват съдържание, което хората са решили да направят публично достояние, за да изградят своите основополагащи AI модели, които публикуват открито.

Компанията планира да продължи своята комуникация с DPC, за да „проучи бъдещи възможности за пускане на своите продукти с изкуствен интелект в Европа“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: