AI Bulgaria AI Bulgaria

Нова AI система на Microsoft създава реалистични видеоклипове от изображения

VASA-1
Image: Created with Ideogram

Изследователи от Microsoft са разработили нова AI система, наречена VASA-1, която може да генерира изключително реалистични видеоклипове от едно-единствено изображение и аудиозапис.

Нашият метод е способен не само да създава движения на устните, които да са прецизно синхронизирани с аудиото, но и да улавя голям набор от нюанси на лицето и естествени движения на главата

– посочват изследователите.

VASA-1 постига този реализъм, като разделя чертите на лицето, 3D позицията на главата и изражението на лицето в отделни сегменти. Това „разделяне“ позволява независим контрол и редактиране на тези аспекти, давайки възможност за фино настройване на крайния резултат.

По отношение на производителността, VASA-1 генерира видео с разделителна способност от 512×512 пиксела при 45 кадъра в секунда в офлайн режим и може да поддържа до 40 кадъра в секунда в онлайн стрийминг режим.

Може би най-интересното е, че VASA-1 демонстрира способност да работи с изображения и аудио, които са извън обхвата на данните, използвани при обучението. Въпреки че не е специално обучена върху произведения на изкуството, певчески гласове или реч, различна от английската, AI системата успешно генерира видеоклипове, използвайки тези входни данни.

Въпреки впечатляващите възможности на VASA-1, технологията поражда и редица етични опасения, свързани с потенциална злоупотреба. Сред тях са създаването на „дълбоки фалшификати“ (deepfakes) и фалшиви самоличности с цел дезинформация и измами. От Microsoft са наясно с този риск и не възнамеряват да предоставят системата на обществеността, докато не се уверят, че тя ще се използва отговорно.

Нямаме планове да пускаме онлайн демонстрация, API, продукт, допълнителни подробности за внедряване или каквито и да било свързани предложения, докато не сме сигурни, че технологията ще се използва отговорно и в съответствие с подходящите нормативни разпоредби

– споделят от компанията в блог пост по темата.

Важно е да отбележим, че Microsoft не е единствената компания, работеща по подобна система. Само преди малко повече от месец изследователи от Alibaba представиха своята разработка, наречена „EMO“ (съкратено от Emote Portrait Alive). Системата на китайските учени работи по сходен начин и има идентична цел като тази на Microsoft.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: