AI Bulgaria AI Bulgaria

Израелският премиер със сериозни прогнози за AI пред ООН

Нетаняху

По време на 78-ата сесия на Генералната асамблея на ООН, проведена в Ню Йорк, премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху, акцентира върху революцията в изкуствения интелект (AI) и съпътстващите предизвикателства и възможности.

Неговата реч беше една от най-запомнящите се от сесията, като разкри вижданията на един от световните лидери за бъдещето на технологията.

Революцията в AI продължава със светкавична скорост.

– обясни Нетаняху пред ООН.

Трябваха векове на човечеството да се адаптира към земеделската революция. Отне ни десетилетия да се приспособим към индустриалната революция. А сега може би имаме само няколко години, за да осъществим адаптация към революцията в AI.

Eдин от ключовите моменти в нашето време е бързото развитие на изкуствения интелект. Предизвикателството е да определим дали той ще бъде благословия или проклятие за нас

– коментира Нетаняху.

Той изтъкна поредицата от предизвикателства, които изкуственият интелект може да предизвика: от нарушаване на демокрацията и манипулация на човешките умове до загуба на работни места и увеличение на киберпрестъпността.

Премиерът акцентира върху опасността от нов тип войни, управлявани от изкуствен интелект, като добави:

Зад тези потенциални конфликти обаче се крие дори по-голяма заплаха: опасността тези машините, които се обучават самостоятелно, да започнат да ни контролират, а не обратното.

Призив за глобално сътрудничество и отговорност

Нетаняху подчерта нуждата от глобално сътрудничество и отговорно отношение към развитието на изкуствения интелект.

Трябва да действаме бързо и да гарантираме, че AI ще донесе повече свобода и благоденствие, а не обратното

– заяви той.

Продължавайки своята мисъл, Нетаняху добави: „Имаме толкова много да спечелим. Представете си благословията от разкриването на тайните на генетичния код, удължаването на човешкия живот с десетилетия и значителното намаляване на последствията от старостта. Представете си здравеопазване, приспособено към генетичния профил на всеки индивид, и превантивна медицина, която предотвратява болестите дълго преди те да настъпят. Представете си роботи, които помагат за грижата за възрастните. Представете си пътищата без задръствания благодарение на автономните превозни средства на земята, под земята и във въздуха. Представете си образование, което развива пълния потенциал на всяка личност през целия ѝ живот,“ обяснява Нетаняху. След което добавя с усмивка:

Знам, че звучи като песен на Джон Ленън. Но всичко това може да се случи.

Премиерът споделя своето виждане за свят, в който изкуственият интелект може да донесе безкрайна чиста енергия и природни ресурси за всички нации. Неговата реч завършва с позитивен нюанс за потенциала на AI да помогне на човечеството.

С помощта на AI можем да изследваме небесата като никога досега и да разширим човечеството извън нашата синя планета.

В заключение, Нетаняху подчерта своята увереност, че Израел ще заеме водеща позиция в световното развитие на изкуствения интелект:

Също както Израел вече даде на света поредица от поразителни технологични иновации, съм убеден, че изкуственият интелект, разработен у нас, ще има ключов принос за благосъстоянието на човечеството.

Дипломатически срещи и амбициите на Израел

Няколко дни преди речта си пред ООН, Бенямин Нетаняху проведе поредица важни срещи в САЩ. На 18 септември, той се срещна с Илон Мъск в фабрика на Tesla във Фримонт, Сан Франциско. Само два дни по-късно, проведе среща с президента на САЩ, Джо Байдън, където обсъдиха различни двустранни, регионални и глобални въпроси.

След завръщането си в Израел, Нетаняху обяви планове за развитието на изкуствен интелект в страната „От няколко месеца формулираме национален план“, каза той пред „The Jerusalem Post„.

Ние сме си поставили амбициозната цел Израел да заеме третата позиция в света по развитие на изкуствен интелект.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: