AI Bulgaria AI Bulgaria

Neuralink показа първия си пациент, а Мъск разкри какво следва

Neuralink
Image: Created with Midjourney

Компанията на Илон Мъск, Neuralink, демонстрира как работи технологията им за мозъчно-компютърен интерфейс при първия човешки пациент, който има имплантиран чип в мозъка. По време на деветминутнo видео, излъчено на живо в социалната мрежа X, 29-годишният Ноланд Арбо, който е парализиран вследствие на инцидент, показа, че може да управлява компютър и да играе онлайн шах, използвайки само мисълта си.

Арбо получи мозъчния имплант на Neuralink през януари и беше изписан от болницата само ден след процедурата, която по думите му е „преминала гладко“. Той описва усещането за управление на курсора на мишката само с помощта на мисълта си като „използване на Силата“, сравнявайки го с филмите  „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас.

Мъск също така разкри, че след този първи продукт на Neuralink, който носи името „Telepathy“, следва нова разработка, наречена „Blindsight“, която има за цел да възстанови зрението на слепи хора.

Това не е първият път, при който милиардерът споделя за тази възможност. Например, през 2022 г., по време на презентация на Neuralink, той разкри плановете на компанията да използва своята технология за мозъчно-компютърен интерфейс, с цел да възстанови зрението на хора, дори и на тези, които са родени слепи.

Дори ако някой, който никога не е имал зрение, например ако е бил роден сляп, ние вярваме, че все още можем да възстановим зрението му.

Според Мъск, Neuralink би могъл да предава „директно зрение към мозъка“ чрез стимулиране на определени участъци от зрителната кора и потенциално да възстанови зрението в случаи, при които зрителният нерв, осъществяващ връзката между окото и мозъка, е повреден.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: