AI Bulgaria AI Bulgaria

Neuralink на Илон Мъск получи одобрение от FDA за клинични изследвания върху хора

Neuralink Илон Мъск

Neuralink на Илон Мъск получи одобрение от FDA (Администрация по храните и лекарствата) за започване на първото си „клинично изследване върху хора“. Това е значима стъпка за компанията, която се опитва да разработи директен интерфейс между човешкия мозък и компютрите.

С вълнение споделяме, че получихме одобрение от FDA за стартиране на първото си клинично изследване върху хора. Това е резултат от невероятната работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA и представлява важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора.

– написаха Neuralink в Twitter.

Поздравления, екип на Neuralink!

– написа Илон Мъск в Twitter.

Как работи технологията на Neuralink? Амбициозните цели на компанията

Neuralink, компания основана от визионера Илон Мъск през 2016 г., е водеща в областта на невротехнологиите. Със своята иновативна система „Link„, компанията се стреми да свърже хиляди неврони в мозъка чрез използването на изключително тънки електроди. Тези електроди откриват и интерпретират електрическите сигнали, които излъчват невроните. Информацията, събрана от тези сигнали, се пренася до компютър за обработка и може да бъде използвана за контрол на различни външни устройства, като протези или компютърни системи.

Neuralink има грандиозна визия: системата да анализира данни от активността на невроните в реално време и да трансформира тези данни в планирани движения, които могат директно да управляват външни устройства. Този подход би могъл да доведе до изключителен прогрес в множество области, включително:

  • Подобряване на човешките когнитивни способности: Neuralink използва Интерфейса Мозък-Машина (BMI) с цел подобряване на когнитивните функции като памет, внимание и решаване на проблеми.
  • Контрол на устройства с мисли: С помощта на BMI технологията, Neuralink може да даде възможност на потребителите да контролират устройства, като протези, помощни устройства или потребителска електроника, използвайки само своите мисли.
  • Възстановяване или подобряване на сетивните функции: Технологията предлага възможност за възстановяване на зрението на хора, които са го загубили, или дори за надграждане на съществуващата зрителна способност до непознати досега нива.
  • Лечение на неврологични състояния: Neuralink се стреми да излекува неврологични състояния като болестта на Алцхаймер, деменция и парализа.
  • Възстановяване на моторните функции: Технологията може потенциално да възстанови невронната активност в тялото, позволявайки на хора със спинални травми да възстановят контрола над своите крайници.
  • Подобряване на креативността: Neuralink би могла потенциално да отключи скрита креативност, като предостави на потребителите директен достъп до творческите процеси на мозъка.
  • Спомени по заявка: Технологията би могла да позволи на потребителите да изпитват минали преживявания и спомени с ясни детайли.
  • Сливане с изкуствен интелект: Neuralink може потенциално да позволи на човека да се слее с изкуствения интелект, подобрявайки човешките способности и позволявайки взаимодействие с напреднали технологии.

Важно е да се отбележи, че много от тези приложения все още са във фаза на разработка и изследване и може да отнеме години, преди да бъдат реализирани в пълния си потенциал.

В момента компанията е съсредоточена върху разработването на медицински устройства, които имат потенциала да помогнат на хора с широк кръг от увреждания и неврологични разстройства, и се надява да разработи лечения за много от тези състояния през следващите години.

Бъдещето на Neuralink

Скорошното одобрение на Neuralink от FDA (Администрация по храните и лекарствата) подчертава сериозните намерения на компанията да създаде директен интерфейс между човешкия мозък и компютрите. Дългосрочната цел на компанията е разработване на устройство, което ще позволи на човешкия ум да установи пряка връзка с изкуствения интелект, отваряйки врати към непознати досега възможности.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: