AI Bulgaria AI Bulgaria

Nvidia представи Earth-2, дигитален климатичен двойник на Земята

Earth-2
Image: Created with Midjourney

По време на GTC 2024, главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, представи революционен проект, който има потенциала да промени начина, по който възприемаме и адресираме климатичните промени. Проектът, наречен Earth-2, представлява дигитален климатичен близнак на Земята, разработен с цел визуализиране и симулиране на климатичните промени в безпрецедентен мащаб.

Усилията на Nvidia са насочени към преодоляването на огромните икономически щети, причинени от екстремни метеорологични условия, които според последните данни възлизат на зашеметяващите 140 милиарда долара годишно в световен мащаб.

Earth-2 дава възможност на потребителите да създават задвижвани от изкуствен интелект симулации на времето с висока разделителна способност, обхващащи както глобалните атмосферни условия, така и локална облачност, тайфуни и турбуленция.

Платформата използва нов генеративен AI модел, наречен CorrDiff, който може да генерира метеорологични изображения с 12,5 пъти по-висока разделителна способност, което му позволява да разкрива фини детайли на екстремни метеорологични процеси, които по-грубите модели пропускат. CorrDiff е 1000 пъти по-бърз и 3000 пъти по-енергийно ефективен от конвенционалните методи за симулиране на времето, посочват от компанията.

Комбинирайки тази технология със своите собствени данни, метеорологичните агенции и компании могат да предоставят предупреждения и актуализирани прогнози за секунди, а не за минути или часове, както е при традиционните методи за моделиране на времето.

Централната метеорологична администрация на Тайван и The Weather Company са сред първите, които ще се възползват от възможностите на Earth-2.

Тайванската институция планира да използва технологията, за да подобри прогнозирането на тайфуни, с цел по-ефективна ранна евакуация и съответно намаляване на жертвите при подобни бедствия.

От друга страна, The Weather Company, водеща световна фирма за метеорологични прогнози, възнамерява да използва платформата, за да подобри качеството и точността на своите метеорологични прогнози и анализи за милионите си потребители и корпоративни клиенти по целия свят.

Климатичните бедствия са част от нашето ежедневие – исторически суши, опустошителни урагани и безпрецедентни наводнения присъстват все по-често в новините

– заяви главният изпълнителен директор и основател на Nvidia, Дженсън Хуанг.

Облачните API-та на Earth-2 имат за цел да ни подготвят по-ефективно и да ни мотивират да предприемем действия срещу екстремните метеорологични условия.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: