AI Bulgaria AI Bulgaria

Nvidia изпревари Alphabet и стана третата най-ценна компания в САЩ

Nvidia
Дженсън Хуанг (WGS 2024)

Само за последните пет дни акциите на компанията са поскъпнали с 3,64%, а пазарната ѝ капитализация вече е 1,83 трлн. долара. За сравнение, стойността на Alphabet, компанията майка на Google, е 1,82 трилиона долара.

В момента Microsoft заема първото място в света с капитализация от 3,04 трлн. долара, следвана от Apple с 2,84 трлн. долара и саудитската петролна компания Saudi Aramco със стойност от 2 трлн. долара.

Ръстът на пазарната стойност на Nvidia се дължи до голяма степен на продължаващия възход на изкуствения интелект, при който търсенето на високопроизводителни AI чипове, като Nvidia H100 и предстоящия Nvidia H200 се увеличи драстично.

Ройтерс съобщи, че според анализаторите, Nvidia доминира на пазара на чипове за изкуствен интелект с пазарен дял от около 80%, а акциите на компанията бележат забележителен ръст – 49% тази година след увеличение от 239% през миналата.

Най-големите технологични компании в света се надпреварват да произвеждат чипове с изкуствен интелект, като всяка от тях се надява да създаде свой собствен и да измести Nvidia от върха. По ирония на съдбата, както посочва Bloomberg, основните приходи на Nvidia идват от продажбите на AI чипове именно на същите тези компании.

Миналата седмица The Wall Street Journal съобщи, че главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, също се опитва да събере зашеметяваща сума, между 5 и 7 трилиона долара, за да „преобрази световната индустрия за производство на полупроводници.“

Според изданието, Алтман води преговори с инвеститори, включително с правителството на Обединените арабски емирства, за набиране на средства за изключително амбициозна технологична инициатива, която „ще повиши капацитета на световната индустрия за производство на чипове, ще разшири възможностите ѝ за захранване с изкуствен интелект и ще струва няколко трилиона долара.”

В своето начинание Сам Алтман се опитва да получи и подкрепата на Вашингтон, тъй като то може да породи опасения за националната сигурност на САЩ, съобщава Bloomberg.

Тази седмица, по време на Световната правителствена среща на върха 2024 (World Government Summit) в Дубай, главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, заяви, че „разработването на изкуствен интелект няма да струва толкова, колкото сумата, която Алтман се опитва да събере.“

Не можете да смятате, че просто ще купувате повече компютри

– каза Хуанг

Трябва да приемете и факта, че компютрите ще стават все по-бързи и следователно общата сума, от която се нуждаете, не е толкова голяма.

Хуанг подчерта важността на това държавите да развиват свой собствен „суверенен изкуствен интелект“.

Всяка страна трябва да има собствена инфраструктура за изкуствен интелект, за да се възползва от икономическия потенциал и същевременно да защити собствената си култура. Не можете да допуснете това да се прави от други хора.

Той призова нациите да поемат инициативата, да активизират индустриите си и да изградят инфраструктура за изкуствен интелект възможно най-бързо.

Що се отнася до разработването на суверенен изкуствен интелект, България вече има свой собствен AI модел – BgGPT, разработен от Института по информатика, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще бъде достъпен от 3 март.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: