AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI може да представи своя търсачка през следващата седмица

OpenAI
Image: Created with DALL-E 3

През последните дни се появиха слухове, че OpenAI се готви да пусне своя собствена търсачка и да се изправи срещу доминацията на Google в сферата на интернет търсенето.

Още през февруари, The Information разкри, че „OpenAI разработва продукт за уеб търсене, с който подкрепеният от Microsoft стартъп планира да влезе в директна конкуренция с Google“. Услугата най-вероятно ще използва частично Bing.

Според скорошна информация от Jimmy Apples, акаунт в платформата X (Twitter), който често споделя вътрешна информация за проектите на OpenAI, компанията планира да представи своята търсачка на специално събитие на 9 май в 10:00 ч., само една седмица преди годишната конференция Google I/O, която е насрочена за 14 май. Освен това има и информация, че през последните месеци OpenAI е наела екип за организиране на вътрешни събития.

Друг интересен факт, който подхранва слуховете, е, че от април насам OpenAI са създали над 50 нови поддомейни, като един от тях е search.chatgpt.com. Въпреки че поддомейнът в момента показва грешка „Not found“, много хора тълкуват това като индикация за предстоящ продукт за търсене на компанията.

Освен това, тази седмица OpenAI промени своя уебсайт, който вече разполага с поле за търсене, водещо към ChatGPT.

Image: OpenAI website

По време на скорошен подкаст с Лекс Фридман, главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че според него просто създаването на по-добра търсачка от Google е труден технически проблем. Той смята, че светът не се нуждае от още едно копие на Google. Въпреки това, Алтман подчерта огромния потенциал на комбинацията от големи езикови модели (LLM) и търсене, казвайки: „Не мисля, че някой все още е разгадал кода на пресечната точка между LLM и търсенето. С удоволствие бих се заел с това“.

Няколко стартъпа, сред които Perplexity AI и You.com, вече предлагат подобни AI продукти. Perplexity AI, която използва модели на OpenAI, Anthropic, Google и др., вече надхвърля оценка от 1 млрд. долара, а сред инвеститорите са големи имена като Джеф Безос, Андрей Карпати, Тоби Лютке, NVIDIA и др.

Гигантът Google също експериментира с подобна услуга в САЩ, наречена Search Generative Experience (SGE). Целта на SGE е бързо и точно да отговаря на въпросите на потребителите с подробни, богати на съдържание резултати, използвайки моделите Gemini.

Ако слуховете се окажат верни, OpenAI ще влезе в директна конкуренция не само с Google, но и със стартъпи като Perplexity AI и You.com в надпреварата за следващото поколение интернет търсене, задвижвано от изкуствен интелект. Остава да изчакаме 9 май и да видим дали информацията е вярна и дали OpenAI наистина има планове да навлезе на пазара на интернет търсенето.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: