AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI отговори на Мъск: Задава ли се делото на века?

OpenAI Мъск

През последните дни ставаме свидетели на ожесточен спор и евентуално историческо съдебно дело между технологичният милиардер Илон Мъск и компанията за изкуствен интелект OpenAI. Миналата седмица, Мъск, който е един от основателите на компанията, подаде съдебен иск срещу OpenAI, твърдейки, че „се е отклонила от основополагащите си принципи“ и „се е превърнала в дъщерно дружество на най-голямата технологична компания в света: Microsoft“.

Отговорът на OpenAI дойде под формата на блог публикация, написана от: Сам Алтман, Грег Брокман, Иля Суцкевер, Джон Шулман и Войчех Заремба.

Подкрепеният от Microsoft стартъп разкрива, че от основаването на дружеството през 2015 г. Мъск е осигурил по-малко от 45 млн. долара, въпреки че първоначално е обещал 1 млрд. долара.

От OpenAI обясняват, че с течение на времето са осъзнали необходимостта от много по-големи ресурси за постигане на поставената цел, а именно създаване на изкуствен общ интелект (AGI).

Осъзнахме, че изграждането на AGI ще изисква много повече ресурси, отколкото си представяхме първоначално

– пишат от OpenAI.

Започнахме да пресмятаме колко изчисления биха били необходими за създаването на AGI. Всички разбрахме, че ще ни е необходим много по-голям капитал, за да успеем в мисията си – милиарди долари годишно, което беше много повече, отколкото всеки от нас, и особено Илон, смяташе, че ще успеем да съберем като организация с нестопанска цел.

От OpenAI посочват, че Илон и останалите съоснователи са осъзнали, че мисията не предполага предоставяне на свободен достъп до AGI. Компанията цитира имейл от един от създателите и вероятно най-важният човек зад създаването на ChatGPT – Иля Суцкевер:

Отвореността в OpenAI означава, че всеки трябва да се възползва от плодовете на изкуствения интелект, след като бъде създаден, но е напълно нормално да не споделяме науката…“, на което Илон отговаря: „Да“.

Source: OpenAI

Според OpenAI, през 2017 г. при обсъждане на бъдещата структура на компанията, Мъск е искал тя „да се слее с Tesla или той да получи пълен контрол, включително мажоритарен дял, първоначален контрол върху борда и да стане изпълнителен директор.“

Не успяхме да се споразумеем с Илон за условията за създаване на организация с нестопанска цел, защото смятахме, че е против мисията който и да е човек да има абсолютен контрол върху OpenAI

– споделят от компанията.

Те цитират имейл от февруари 2018 г., в който Мъск препраща предложение OpenAI да се „закачи към Tesla като парична крава“.

След като не успява да поеме контрол, през февруари 2018 г. Мъск напуска OpenAI, заявявайки, че компанията няма шанс за успех. Според него тя няма потенциал да се конкурира с Google DeepMind, което е и основната мотивация на Мъск за създаването на OpenAI. Той неведнъж е разказвал как с Лари Пейдж, един от основателите на Google, са имали спорове относно сигурността на изкуствения интелект. По думите на Мъск „Пейдж не се е интересувал от безопасността на AI“, което го е накарало да създаде своя собствена компания, която да се конкурира с технологичния гигант.

По-късно същата година той изпраща имейл, в който казва, че дори няколкостотин милиона долара няма да са достатъчни и че ще са необходими „милиарди годишно веднага или го забравете“

Моята оценка за вероятността OpenAI да бъде релевантна на DeepMind/Google без драматична промяна в производителността и ресурсите е 0%. Не 1%. Иска ми се да е иначе. За съжаление бъдещето на човечеството е в ръцете на …..А те правят много повече от това

– пише Мъск.

OpenAI Мъск
Source: OpenAI

От OpenAI отхвърлят твърденията на Мъск, че компанията е изоставила първоначалната си мисия да развива AI в полза на човечеството. Те отхвърлят и обвинението на милирдерът, че GPT-4 е „де факто собственост на Microsoft“.

Ние изпълняваме нашата мисия, като създаваме широкодостъпни полезни инструменти

– пишат в своята публикация създателите на ChatGPT.

В заключение от OpenAI изразяват съжаление, че се е стигнало до съдебен процес с Мъск, „човек, когото дълбоко уважавахме – човек, който ни вдъхнови да се стремим към по-високи цели, след това ни каза, че ще се провалим, създаде конкурент и след това ни съди, когато започнахме да постигаме значителен напредък по отношение на мисията на OpenAI без него“.

Мъск, в своя характерен стил, коментира в X: „Променете името си на ClosedAI и аз ще оттегля иска.“

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: