AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI планира да възстанови дейността си в сферата на роботиката

OpenAI роботика
Image: Created with Midjourney

След като през 2020 г. OpenAI закри отдела си за роботика, компанията планира завръщане в областта, сочи нов доклад на Forbes.

Изследователската лаборатория активно набира инженери-изследователи, за да възстанови екипа си по роботика и да ускори разработването на роботи, задвижвани от изкуствен интелект, според източници, запознати с въпроса.

OpenAI прекрати дейността си в областта на роботиката през октомври 2020 г., позовавайки се на липсата на достатъчно данни за обучение. По това време компанията пренасочи персонала си към други проекти. Въпреки това, поради бързия напредък в областта на изкуствения интелект и нарастващите инвестиции в сферата на роботиката, компанията изглежда е променила курса си.

През изминалата година OpenAI направи сериозни инвестиции в редица компании, разработващи хуманоидни роботи, в това число Figure, 1X Technologies и Physical Intelligence. Според източниците на Forbes, OpenAI не планира да се конкурира директно с компаниите за роботика, а по-скоро да създава технологии, които производителите на роботи могат да интегрират в своите системи. Например, мултимодалните AI модели на компанията вече се използват в хуманоидните роботи на Figure.

Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, също обсъди вероятното възобновяване на дейността на компанията в областта на роботиката по време на подкаст с основателя на Microsoft, Бил Гейтс, през януари тази година. Алтман призна, че първоначалният им опит в областта е бил „твърде прибързан“, като посочи, че е трябвало първо да разработят „интелектуалната и когнитивна част“, а след това да се съсредоточат върху „физическата“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: