AI Bulgaria AI Bulgaria

Qualcomm интегрира генеративния AI в телефона ви

Snapdragon 8 Gen 3

Технологичният гигант Qualcomm представи чипсета Snapdragon 8 Gen 3, който поставя нови стандарти в света на мобилните технологии, като интегрира генеративен изкуствен интелект (AI) директно в устройствата. Този подход елиминира нуждата от облачни услуги, което води до значително по-бърза обработка на високоинтензивни задачи, традиционно изпълнявани в облака.

Snapdragon 8 Gen 3 поддържа асистент, обучен на базата на Llama 2 от Meta, и може да приема текст, изображения и гласови команди. Той дава възможност на потребителя да води разговор с устройството си, да получава визуализации и текстови отговори в реално време.

Технологията Stable Diffusion, която се използва за генерация на изображения, е в състояние да създаде визуално съдържание за по-малко от секунда – значителен напредък в сравнение с предишните поколения.

Сред най-забележителните характеристики на чипсета са новите възможности за обработка на изображения и видео. Той поддържа генеративно запълване и разширяване на изображенията, което позволява промяна на размера и преоразмеряване директно в устройството. Функциите за видео включват инструмент за изтриване на обекти от видеото и запис в нощен режим при резолюция до 4K/30p. Също така е въведена опция за промяна на фона в реално време.

Всички тези функции са интегрирани в това, което Qualcomm нарича свой „AI двигател“, използващ невронния процесор Hexagon на компанията. От друга страна, Sensing Hub вече използва Whisper от OpenAI за разпознаване на реч, като също така ще предоставя на двигателя за изкуствен интелект информация за потребителя, включително неговото местоположение, за по-персонализирани отговори. Той дори може да предоставя информация за любимите дейности, възрастта и „нивото на физическа подготовка“, което може да звучи малко плашещо.

Очаква се Snapdragon 8 Gen 3 да дебютира през следващите седмици, а първите телефони с новия чипсет ще бъдат пуснати скоро след това.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: