AI Bulgaria AI Bulgaria

Volkswagen създава собствена лаборатория за изкуствен интелект

Volkswagen изкуствен интелект
Volkswagen

Немският автомобилен производител Volkswagen обяви, че ще създаде собствена лаборатория за изкуствен интелект (AI Lab).

Лабораториите за изкуствен интелект са изследователски и развойни центрове, а примери за подобни са OpenAI, подкрепена от Microsoft с милиарди долари, и DeepMind на Google, която Alphabet придоби през 2014 г.

Създаването на AI лаборатория е част от по-широката тенденция в автомобилната индустрия за внедряване на технологиите за изкуствен интелект в различни аспекти на дизайна и функционалността на автомобилите.

По-рано тази година Volkswagen обяви, че вече е интегрирал ChatGPT в някои от своите автомобили. Mercedes-Benz също работи активно в областта на изкуствения интелект, като въведе нова операционна система, наречена MB.OS, и нова информационно-развлекателна система, която използва изкуствен интелект.

В прессъобщение Volkswagen заяви, че новата лаборатория ще служи като „инкубатор и глобален мрежов експертен център.“ Компанията твърди, че „дигиталните продукти, базирани на изкуствен интелект, ще играят ключова роля за Volkswagen Group в бъдеще“.

Искаме да предложим на нашите клиенти истинска добавена стойност с помощта на изкуствен интелект. Стремим се да свържем външните дигитални екосистеми с автомобила, създавайки още по-добро продуктово изживяване

– заяви Оливер Блуме, главен изпълнителен директор на Volkswagen Group и Porsche AG.

Автомобилният гигант не планира да произвежда свои собствени AI модели, а да си партнира с международни технологични компании за лицензиране на технологии, които да използва в своите автомобили.

Лабораторията за изкуствен интелект ще идентифицира нови идеи за продукти на Volkswagen Group и ще ги координира вътрешно в рамките на концерна. При необходимост това ще включва и сътрудничество с технологичните сектори в Европа, Китай и Северна Америка

– се посочва в прессъобщението на Volkswagen.

Компанията заяви, че някои от решенията, които лабораторията ще преследва, са „оптимизиране на зареждането на електрически превозни средства, прогнозно обслужване и дълбока интеграция на дигитални екосистеми в автомобила.“

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: