AI Bulgaria AI Bulgaria

Volkswagen ще интегрира ChatGPT в своите автомобили

Volkswagen ChatGPT
Image credit: Volkswagen

По време на Изложението за потребителска електроника CES 2024, водещо световно изложение за електроника, което се провежда в Лас Вегас, Volkswagen разкри, че ще интегрира ChatGPT на OpenAI в своите автомобили. Това ще стане чрез технологията „Cerence Chat Pro“, собственост на Cerence Inc., и ще се предлага като стандартна функция в автомобилите на Volkswagen. Интеграцията ще подобри съществуващия гласов асистент на Volkswagen „IDA“ в редица модели, включително ID.3, ID.4, ID.5, ID.7, както и в новите модели на Tiguan, Passat и Golf.

Нищо няма да се промени за човека зад волана. Не е необходимо да се създава нов акаунт, да се инсталира ново приложение или да се активира ChatGPT. Гласовият асистент се активира с изричането на „Hello IDA“ или с натискане на бутона на волана

– съобщава автомобилният гигант в блог пост.

Посредством ChatGPT и гласови команди шофьорите ще могат да управляват функциите на информационно-развлекателната система, навигацията и климатичната система, като същевременно ще могат да задават въпроси от общ характер. Ако IDA не може да отговори на дадено запитване, то ще бъде препратено анонимно към ChatGPT, който ще даде подходящ отговор.

Volkswagen отбелязва, че ChatGPT няма да има до каквито и да било данни за автомобила, а въпросите и отговорите ще бъдат незабавно изтривани с цел максимална защита на данните. Интеграцията ще бъде осъществена чрез Cerence Chat Pro – инструмент, който позволява на автомобилните производители да интегрират ChatGPT в своите асистенти с максимална гъвкавост, голяма степен на персонализация и малко усилия при процеса на интегриране.

Фолксваген винаги е демократизирал технологиите и ги е правил достъпни за много хора. Това е заложено в нашето ДНК. В резултат на това сега ние сме първият производител, който превръща тази иновативна технология в стандартна характеристика на автомобилите от компактния сегмент нагоре. Благодарение на безпроблемното интегриране на ChatGPT и тясното сътрудничество с нашия партньор Cerence предлагаме на нашите водачи добавена стойност и директен достъп до изследователския инструмент, базиран на изкуствен интелект. Това подчертава и иновационната сила на нашите нови продукти

– казва Кай Грюниц, член на Управителния съвет на Volkswagen, отговарящ по въпросите на техническото развитие.

Новата функционалност ще бъде въведена чрез софтуерни актуализации през второто тримесечие на 2024 г. първоначално в Европа, а след това и в САЩ.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: