AI Bulgaria AI Bulgaria

Жителите и посетителите на Сан Франциско вече могат да се возят в автономните таксита на Waymo

Waymo
Image: Waymo

Waymo, компанията за автономни автомобили, собственост на Alphabet (компанията-майка на Google), обяви, че нейната услуга за автономни таксита е вече достъпна за всички жители и посетители на Сан Франциско.

Досега достъпът до услугата, наречена Waymo One, беше ограничен само до избрани клиенти от списък с чакащи. Сега Waymo отваря вратите си за широката общественост, позволявайки на всеки да повика такси без шофьор чрез приложението на компанията.

С десетки хиляди седмични пътувания нашата услуга Waymo One осигурява безопасен, устойчив и надежден транспорт както на местните жители, така и на посетителите на града

– заявиха от Waymo в блог пост.

Интересът към услугата е впечатляващ – от старта на тестовата програма са се записали около 300,000 души (близо 40% от населението на Сан Франциско). Освен в Сан Франциско, Waymo предлага услугата за автономни таксита и в Лос Анджелис и Финикс, като планира скорошно разширяване и в Остин, Тексас.

От Waymo твърдят, че имат „несравними“ резултати по отношение на безопасността, като от 2009 г. насам автономните им автомобили са изминали над 32 милиона мили (около 51,5 милиона километра).

През декември 2023 г. компанията публикува данни, които показват, че техните автомобили без водач са участвали в по-малко катастрофи от управляваните от хора превозни средства. По-конкретно, Waymo отчита, че за 7,1 милиона мили (около 11,4 милиона километра) напълно автономно шофиране в три града – Финикс, Лос Анджелис и Сан Франциско – автомобилите им са участвали в 85% по-малко катастрофи (леки, средни и тежки) и 57% по-малко инциденти, при които дори не се е налагала намеса от полицията, в сравнение с автомобили, управлявани от хора.

Source: Waymo

Въпреки тези впечатляващи резултати, само преди месец Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) започна разследване на Waymo след 22 докладвани инцидента с автомобили на компанията.

Независимо от тези предизвикателства и все още несъвършената технология, прогнозите за бъдещето на индустрията остават изключително оптимистични. Според редица анализатори пазарът на автономни превозни средства, в това число и на автономни таксита, е на прага на феноменален растеж. Например, в скорошно интервю Кати Ууд, известен технологичен инвеститор и основател на ARK Invest, заяви, че до 2030 г. пазарните приходи от автономни превозни средства ще достигнат колосалните 10 трилиона долара. Тя посочи, че компании като Tesla са добре позиционирани да доминират на този пазар, където според нея „победителят взима почти всичко“.

По време на годишната среща на акционерите на Tesla, която се проведе този месец, главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че автономната технология на Tesla (Full Self-Driving, FSD) може да донесе на компанията пазарна капитализация от 5 до 7 трилиона долара през следващите няколко години.

За да постигне тази цел, милиардерът също планира да навлезе на пазара на автономни таксита. През април той разкри, че Tesla ще стартира нова услуга, наречена „Robotaxi“, която ще бъде официално представена в началото на август.

Robotaxi, която милиардерът описва като комбинация между Airbnb и Uber, ще даде възможност на собствениците на автомобили Tesla да печелят пари, пускайки своите коли да работят като таксита. Според Мъск те ще могат най-малкото да покриват месечните плащания за своите автомобили, отдавайки ги под наем.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: