AI Bulgaria AI Bulgaria

„Горд съм, че един от студентите ми уволни Сам Алтман“ – Джефри Хинтън

Джефри Хинтън
Джефри Хинтън

След като по-рано тази седмица получи Нобелова награда за физика, Джефри Хинтън открито изрази своите съмнения относно ръководството на OpenAI и бъдещата посока на компанията. По време на изявление за Университета в Торонто, наричаният още „Кръстникът на изкуствения интелект“, заяви, че е горд от постиженията на своите ученици, визирайки по-конкретно Иля Суцкевер.

„За мой голям късмет имах много умни ученици – далеч по-умни от мен“, каза Хинтън. „Те постигнаха страхотни неща. Особено се гордея с факта, че един от моите студенти уволни Сам Алтман“, добави той, визирайки Суцкевер и драматичните събития около OpenAI през ноември миналата година.

Суцкевер, който е един от основателите на OpenAI, изигра ключова роля в това решение, съобщавайки лично новината на Алтман чрез видеоразговор – нещо, за което по-късно заяви, че съжалява. След пет бурни дни, протести на служителите и натиск от инвеститорите, Алтман се завърна триумфално. Нещо повече, той успя да затвърди позицията си, получавайки още по-голям контрол над компанията.

Този обрат доведе до напускането на Суцкевер през май. Месец по-късно той съоснова Safe Superintelligence (SSI), компания, чиято мисия е разработването на „безопасен суперинтелект“.

Както Суцкевер, така и неговият ментор Хинтън неведнъж са изразявали сериозна загриженост относно рисковете, свързани със свръхинтелигентни AI системи. През май миналата година Хинтън напусна поста си в Google, за да може да говори свободно по темата. Той е особено загрижен за бъдещите приоритети на лидера в областта – OpenAI. Според него, под ръководството на Сам Алтман, компанията е изместила фокуса си от безопасността към печалбата.

Това мнение споделя и милиардерът Илон Мъск, който нарече OpenAI „зло“ и заяви, че няма доверие в Сам Алтман да контролира най-мощния изкуствен интелект на планетата.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: