AI Bulgaria AI Bulgaria

AI: Нашият „Опенхаймер момент“ – Предупреждение от Мо Гаудат

Гаудат

В наскорошно интервю с Ед Майлет, Мо Гаудат, бивш главен бизнес директор на Google X, обсъди потенциалното влияние на изкуствения интелект (AI) върху бъдещето на човечеството.

Гаудат е категоричен, че се намираме в решаващ момент по отношение на AI. Както се той се изрази:

Това е моментът на Опенхаймер за изкуствения интелект. Това е моментът, в който трябва да решим как ще използваме тази невероятна технология.

Мо Гаудат използва интересна метафора, наричайки AI „дигитална почва“, и обяснява, че в този нов свят, хората са като земеделци, които сеят семена от информация в тази „почва“. Но вместо да събираме плодовете на труда си, ще станем свидетели на това как машините създават още по-интелигентни машини.

Според него нашата най-голяма грешка е била да научим машините да пишат код: „Машината вече пише машини“, казва той, подчертавайки, че това е първият път в историята, когато човечеството е създало „атомна бомба, която е способна да създава атомни бомби“.

Човекът и машината: Кой кого ще управлява?

Гаудат е сигурен, че вече сме преминали преломната точка, след която не можем да се считаме за най-интелигентните същества на Земята.

Епохата на човешкото интелектуално превъзходство е окончателно приключила.

Според него, изкуственият интелект вече е по-интелигентен от повечето хора, като пример той дава GPT-4, който в момента е с IQ от 155, докато Айнщайн е имал 160. Той допълва, че машините вече са способни да обработват информация и да вземат решения по-бързо и по-ефективно от хората.

Гаудат също така засяга експоненциалния растеж на технологиите и прогнозира, че до 2049 г. изкуственият интелект ще надмине човешката интелигентност с фактор от милиард.

Поради тази причина, той смята, че сме на прага на създаването на Изкуствен общ интелект (или General Artificial Intelligence (AGI) на английски) — форма на изкуствен интелект, която може да възпроизведе всички аспекти на човешкото мислене. В този контекст Гаудат предупреждава:

Начинът ни на живот, какъвто го познаваме, е свършен. И не говоря за далечното бъдеще, говоря за 2025 г. Мнозина все още не осъзнават това.

Какво ни очаква през следващите пет години? Според Мо Гаудат

Гаудат не е оптимистичен за близкото бъдеще. Той предупреждава, че ако не предприемем незабавни мерки, „ще има трусове които напълно ще променят облика на обществото“. Това включва не само загуба на работни места, но и потенциалната опасност от AI в ръцете на неподходящи хора или организации.

Той изразява загриженосте и посочва няколко области, които са особено уязвими:

  • Човешките връзки: AI рискува да разкъса социалната тъкан, като замести истинските човешки контакти с виртуални взаимодействия, дори и интимни такива с изкуствения интелект.
  • Край на истината: Машините могат да манипулират информацията, която получаваме, като създават фалшиви новини и измамни изображения, което може да доведе до разпространение на неверни и заблуждаващи идеи.
  • Загуба на работни места: Изкуственият интелект може да замени милиони работни места, особено в областите на информационните технологии, софтуерното разработване и обслужващия сектор.
  • AI в грешни ръце: Машините могат да бъдат използвани за злонамерени цели, като събиране на чувствителни данни, контролиране на медиите и манипулация на общественото мнение.
  • Концентрация на властта: Развитието на изкуствения интелект може да доведе до концентрация на властта в ръцете на малцина, които контролират тези технологии.

Как да се справим с предизвикателствата на изкуствения интелект?

За да се справим с тези предизвикателства, Гаудат предлага няколко решения:

  • Регулация: Необходимо е да се създадат закони и регулации, които да контролират развитието и използването на изкуствен интелект, за да се предотвратят злоупотреби и нежелани последици.
  • Етика: Създателите на изкуствен интелект трябва да се стремят към създаването на „полезен интелект“, който да работи в полза на хората, като се вземат предвид етични принципи и ценности.
  • Човешки фокус: Вместо да се страхуваме от машините, трябва да се фокусираме върху хората, или по точно как ние използваме изкуствения интелект и какво очакваме да постигнем.

Според Гаудат, ако подходим разумно, изкуствения интелект може да бъде най-великото постижение в историята на човечеството. Но за да се случи това, трябва още сега да положим основите на отговорно и етично използване на технологията. Той е категоричен:

Целите на машините ще се определят от нас. Трябва да бъдем изключително внимателни на какво ги учим и какъв пример им даваме.

От AI Bulgaria силно препоръчваме на всеки, заинтересован от бъдещето и технологичните промени, да изгледа това интервю. Мо Гаудат не само че притежава огромен опит в технологичния сектор, но и е работил с някои от най-големите умове в областта, като Рей Кърцвейл и Лари Пейдж. Така че със сигурност има какво да научим от него!

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: