AI Bulgaria AI Bulgaria

Разговор с Иля Сутскевер и Дженсен Хуанг: AI днес и визия за бъдещето

Иля Сутскевер Дженсен Хуанг

Изкуственият интелект е ключът към бъдещето – той е инструмент, който ще преобрази света и ще отключи неизмерими възможности

Това са думите на Иля Суцкевер, съосновател и главен изпълнителен директор на OpenAI, по време на неговия разговор с Дженсън Хуанг, основател и главен изпълнителен директор на NVIDIA. Тази дискусия представя вълнуваща визия за бъдещето на изкуствения интелект (AI) и подчертава ключовите постижения и иновации в областта.

Изкуствения интелект ще бъде най-трансформиращата технология в човешката история

– Дженсен Хуанг.

Пътят на Суцкевер към AI

Иля Суцкевер е роден в Русия, но в ранните си години живее в Израел, и след това в Канада. Той е известен със своя значителен принос в областта на дълбокото обучение. Суцкевер е един от съоснователите на OpenAI и заема поста Главен научен работник.

Преломният момент в кариерата на Суцкевер идва, когато той се среща с проф. Джефри Хинтън от Университета на Торонто – пионер в областта на изкуствения интелект. Суцкевер е впечатлен от невронните мрежи и тяхната уникална способност да учат и автоматизират програмирането на паралелни компютри. Той разпознава в тях революционен метод за разработка на изкуствен интелект, който не само имитира функциите на човешкия мозък, но и използва предимствата на паралелните изчисления.

Способността на невронните мрежи да предсказват следващата дума с по-голяма точност е изключително важна, тъй като колкото по-добре невронната мрежа може да предсказва следващата дума в текста, толкова повече го разбира

– Иля Суцкевер.

От GPT-3 към GPT-4: Новите хоризонти

Суцкевер и неговият екип продължават да развиват своите модели за генериране на текст, като преминават през GPT-3 и достигат до GPT-4. Този последен модел е значително подобрение в много аспекти.

GPT-4 може да предсказва думи с голяма точност. Макар някои да твърдят, че машините не „мислят“ като хората, GPT-4 показва, че може да анализира и да се адаптира към информацията, която получава.

GPT-4 също така въвежда концепцията за мултимодалност, която позволява на модела да учи от текст и изображения и да реагира на вход от текст и изображения. Това значително подобрява способността на модела да разбира света.

Мултимодалността е важна. Светът е визуален. Човешките същества са много визуални. Не е достатъчно да имаме само текст, трябва да имаме и визия, и GPT-4 може да вижда доста добре

– Иля Суцкевер

Бъдещите предизвикателства и възможности

Суцкевер подчертава, че най-голямото предизвикателство в момента е надеждността на системите. Въпреки че те вече могат да извършват удивителни задачи, все още има моменти, когато те могат да се заблуждават или да правят грешки, които не бихме очаквали от човек.

Надеждността е в момента най-голямото препятствие за тези невронни мрежи да бъдат наистина полезни. С малко повече изследвания с текущите идеи, които имаме, и може би още няколко амбициозни плана за изследвания, ще успеем да постигнем по-голяма надеждност

– Суцкевер.

Въпреки предизвикателствата, Суцкевер остава оптимистичен относно бъдещето на изкуствения интелект. Той е убеден, че ще продължим да бъдем свидетели на системи, които непрекъснато ни изненадват с възможностите си, и че сегашните иновации ще продължат да напредват и да се усъвършенстват.

Изкуствения интелект ще промени начина, по който работим, учим и живеем по начини, които дори не можем да си представим още.

В заключение, Суцкевер изрази своето удивление от факта, че идеите около изкуствения интелект и дълбокото обучение се оказват толкова успешни в практиката.

Най-голямата изненада за мен е, че тези системи наистина работят

Това, което прочетохте, е само извадка от разговора между Иля Сутскевер и Дженсен Хуанг относно визията за бъдещето на изкуствения интелект. За да се потопите в пълната дискусия и да чуете всички интригуващи моменти, гледайте видеото по-долу.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: