AI Bulgaria AI Bulgaria

„We, Robot”: Tesla и Мъск представиха бъдещето на автономния транспорт и роботиката

Tesla
Image: Tesla

По време на дългоочакваното събитие „We, Robot”, което се проведе на снимачните площадки на Warner Bros. Discovery в Калифорния, Tesla демонстрира своите последни постижения в областта на автономния транспорт и роботиката.

Пред ентусиазирани фенове и инвеститори компанията представи роботакситата – Cybercab. За разлика от други автомобили с частично автономни функции, Cybercab е проектиран да бъде напълно автономен, без нужда от шофьор или човешки надзор. Наподобяващ компактна, футуристична версия на Cybertruck, двуместният автомобил не разполага нито с волан, нито с педали, а управлението му е възможно благодарение на технологията за пълно автономно шофиране (FSD) на Tesla, която използва единствено камери и усъвършенстван изкуствен интелект за навигация.

Главният изпълнителен директор на Tesla, Елон Мъск, заяви, че производството на Cybercab ще започне през 2026 г., като цената на автомобилите ще бъде под 30 000 долара. По думите на Мъск, експлоатационните разходи на Cybercab ще бъдат около 0,20 долара на миля, а автомобилът ще бъде „10-20 пъти по-безопасен от управляваните от хора коли“.

В допълнение към Cybercab, Мъск представи Robovan – автономен електрически микробус, предназначен за обществен транспорт или превоз на стоки. Robovan се отличава с футуристичен дизайн, плъзгащи се стъклени врати и светъл, просторен интериор. Седалките са подредени в редове, обърнати една към друга, а капацитетът на превозното средство е до 20 души. За разлика от Cybercab, Tesla не обяви конкретна цена или дата на пускане за Robovan.

Най-голямата атракция на бляскавото събитие обаче бяха хуманоидните роботи „Optimus“, които разговаряха с гостите, танцуваха и дори приготвяха напитки.

Мъск описа възможностите на Optimus като практически неограничени, твърдейки, че роботът може да се грижи за деца, да разхожда кучета или да коси трева. Той прогнозира, че в дългосрочен план цената на Optimus ще бъде между 20 000 и 30 000 долара, като според него това ще бъде „най-значимият продукт, създаван някога“. „Мисля, че всеки един от 8-те милиарда души на Земята ще иска да има свой R2D2 или C3PO приятел“, заяви милиардерът, сравнявайки роботите Optimus с тези от култовата поредица „Междузвездни войни“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: