AI Bulgaria AI Bulgaria

Мотивиран от бързото развитие на AI, съоснователят на Google Сергей Брин отново поема активна роля в компанията

Брин
Сергей Брин (Изображение: All-In 2024)

Съоснователят на Google Сергей Брин разкри, че се е завърнал към активна работа в компанията и работи „почти всеки ден“, а причината е забележителният напредък в областта на изкуствения интелект (AI).

По време на тазгодишната конференция „All-In 2024″ той заяви, че като компютърен учен „никога не е наблюдавал нещо толкова вълнуващо, колкото напредъка на изкуствения интелект през последните няколко години“. Брин спомена, че когато е бил студент през 90-те години, AI е бил само малка част от учебната програма. „Учехме за него, но всичко се свеждаше до това, че не работи“, заяви той. „Днес нещата са напълно различни – технологията се развива изключително бързо.“

Брин, който напусна поста си като президент на „Alphabet“ през 2019 г., сега се фокусира върху развитието на AI технологиите в Google. Неговото завръщане в компанията е мотивирано от желанието му да не пропусне вълнуващите възможности, които предлага AI. „Изкуственият интелект е огромно, динамично развиващо се направление“, каза той, добавяйки, че технологията има „огромна стойност за човечеството“.

Основателят на Google обясни, че големият пробив в областта е настъпил вследствие на развитието на невронните мрежи, които в миналото са били подценявани. Въпреки това, благодарение на огромните масиви от данни, все по-голямата изчислителна мощ и алгоритмичните подобрения, възможностите на изкуствения интелект днес нарастват експоненциално. Той отбеляза, че новите AI инструменти ежемесечно разкриват „невероятни нови способности“, които изненадват дори инженерите в компанията.

Брин спомена и за предизвикателствата при разработването на големи AI модели, отбелязвайки необходимостта от огромни компютърни ресурси. Той обясни, че търсенето на облачни услуги и изчислителна мощ е толкова голямо, че Google понякога не успява да отговори на нуждите на своите клиенти.

Брин също така подчерта необходимостта от готовност за поемане на рискове, когато става въпрос за технологии като изкуствения интелект, признавайки, че в миналото Google е била „твърде плаха“ при пускането на ранните си езикови модели поради опасения от грешки. „Не можем да чакаме, докато всичко стане перфектно – трябва да поемате рискове и да експериментирате, защото възможностите, които предоставя изкуственият интелект, са безкрайни“, каза той.

Според Брин изкуственият интелект променя из основи начина, по който функционират различните индустрии, а технологията се използва в широк кръг направления – от автоматизиране на програмирането до решаване на сложни проблеми в науката и биологията. Един от примерите, които той даде, е революционната система AlphaFold, която постигна фундаментален пробив в предсказването на структурата на всички протеини, известни на науката. Постижение, което според главния изпълнителен директор на DeepMind, Демис Хасабис, би отнело милиард години с традиционни методи.

Друг пример, който Брин даде, са двете нови AI системи на Google DeepMind – AlphaProof и AlphaGeometry 2, които наскоро успяха да спечелят сребърен медал на Международната олимпиада по математика (IMO).

В заключение, основателят на Google заяви, че индустрията ще продължи да се развива бързо и че рисковете, които Google и други компании като OpenAI и Anthropic поемат, са оправдани предвид огромния потенциал на изкуствения интелект.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: