AI Bulgaria AI Bulgaria

Хиперреалистични AI агенти навлизат в кол центровете

Bland AI
Image: Created with Ideogram

Bland AI, стартъп базиран в Сан Франциско, успя да набере 16 милиона долара в кръг от финансиране Серия А, ръководен от Scale Venture Partners. Основана през 2023 г., компанията има за цел да промени начина, по който бизнесите управляват своите телефонни комуникации, използвайки „хиперреалистични AI агенти“.

Общата сума, която стартъпът е набрал до момента, възлиза на 22 милиона долара, като сред инвеститорите се открояват организации като Y Combinator и влиятелни технологични фигури като Макс Левчин (основател на PayPal), Пьотр Домбковски (главният технически директор на Eleven Labs), Джеф Лоусън (основател на Twilio) и други.

Bland AI се стреми да оптимизира телефонните обаждания на бизнеса, като предлага платформа, която позволява „създаването, тестването и внедряването на AI агенти“. Тези агенти могат да поемат задачи, свързани с обслужване на клиенти, продажби или вътрешни операции. Според компанията, „AI агентите разбират човешките емоции, говорят на всякакви езици и представят даден бранд с професионализъм, сравним с този на най-добрите служители.“

„Нашата мисия е да променим начина, по който бизнесите комуникират по телефона. Хората не могат да работят непрекъснато, да обработват милиони обаждания едновременно или да бъдат обучени според точните нужди на компанията – но AI може, и то на значително по-ниска цена“, твърди главният изпълнителен директор на компанията Исая Гранет.

Въпреки че по думите на Гранет технологията на компанията „спестява на бизнеса време и пари и открива път към изцяло нова ера на интелигентни, персонализирани взаимодействия в голям мащаб“, мнозина биха попитали: „Какви ще бъдат последиците за хората, чиито позиции ще бъдат заменени от изкуствен интелект?“ и „Какви са последствията от наличието на милиони AI агенти, които могат убедително да имитират хора?“

Интересното е, че Bland AI нашумя с маркетингова кампания, която задава подобен въпрос, а именно: „Все още ли наемате хора?“ Това беше надписът на билборд, който се появи през април в Сан Франциско, и който предизвика противоречиви реакции в социалните мрежи.

Освен притесненията за работните места, скорошен доклад на Wired разкрива, че AI агентите на Bland могат да бъдат програмирани да лъжат своята „истинска същност“ и дори да отричат, че са изкуствен интелект, когато бъдат директно запитани. Именно за това предупредиха и учени от DeepMind наскоро. Според тях трябва да се въведат ограничения върху човекоподобните елементи в изкуствения интелект, за да се избегне избегне емоционална или материална зависимост на хората, както и да се предотвратят потенциални злоупотреби.

че AI агентите на Bland могат да бъдат програмирани да лъжат своята „истинска природа“ и дори да отричат, че са изкуствен интелект, когато бъдат директно запитани.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: