AI Bulgaria AI Bulgaria

ChatGPT в Mercedes: Ново ниво на иновации

ChatGPT Mercedes
Source Mercedes-benz

В новата ера на технологични промени и дигитално развитие, Mercedes-Benz поставя нов стандарт в автомобилната индустрия. Компанията, която е призната за своите иновации през годините, сега приветства изкуствения интелект в своята гама, интегрирайки ChatGPT – революционния езиков модел на OpenAI.

Каква е ролята на ChatGPT?

GPT означава „Generative Pre-trained Transformers“ или „Генеративни предварително обучени трансформатори„, семейство от големи езикови модели, които са обучени да създават или обобщават текстове, отговарят на въпроси, превеждат езици и дори да генерират програмен код. ChatGPT е базиран на сложна невронна мрежа, разработена от компанията OpenAI.

Mercedes-Benz вижда потенциала на ChatGPT като ключов компонент за бъдещото развитие на своите автомобили. Чрез интеграцията на тази технология, автомобилите на компанията не само ще станат по-интелигентни, но и по-лични.

Допълнение на гласовия контрол, Hey Mercedes

Гласовият асистент MBUX на Mercedes-Benz вече е утвърдил своята позиция в автомобилната индустрия с интуитивната си работа и обширни команди. Клиентите могат да получават актуализации за спорт и времето, да получават отговори на въпроси относно околната среда или да управляват функциите на своите умни устройства.

ChatGPT допълва вече съществуващата интуитивна гласова команда „Hey Mercedes„. Докато повечето гласови асистенти са ограничени до предварително определени задачи и отговори, ChatGPT използва своя голям езиков модел, за да подобри разбирането на естествен език и да разшири темите, на които може да отговаря.

От Mercedes споделят, че система е проектирана така, че да предоставя по-детайлна информация при заявка, като в същото време гарантира, че водачът остава фокусиран върху пътя.

Бета програмата: Интеграция на ChatGPT в реални условия

С участието на повече от 900,000 автомобила, оборудвани с MBUX информационно-развлекателната система, Mercedes-Benz пуска бета програма в САЩ на 16 юни 2023 г.

Клиентите могат да се присъединят чрез приложението Mercedes me или директно от техния автомобил с гласовата команда: „Hey Mercedes, искам да се присъединя към бета програмата.“

Наблюденията и отзивите от програмата ще бъдат използвани за допълнително подобряване на гласовия асистент и за планиране на бъдещото разширение на големите езикови модели на други пазари.

Лични данни

Mercedes-Benz придава изключително значение на защитата на клиентските данни. При интеграцията на ChatGPT, както OpenAI, така и Mercedes-Benz, са спазили строги IT процедури и стандарти за защита на данните. Всяка персонализирана информация, използвана за подобрения, е напълно криптирана, за да се гарантира максимална сигурност.

Интегрирането на ChatGPT в нашата облачна среда е ключова стъпка към превръщането на нашите автомобили в съществена част от дигиталния живот на потребителите. Като обогатяваме „Hey Mercedes“ с възможностите на ChatGPT, ние се стремим към естествени диалози и по-гъвкава комуникация. Нашите клиенти винаги могат да разчитат на нас за възможно най-добрата защита на личните им данни. Всичко, което предприемаме, е насочено към едно – укрепване на връзката ви с Mercedes.

Маркус Шефер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz Group AG, главен технологичен директор, разработка и закупуване.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, InstagramTwitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Остави коментар