AI Bulgaria AI Bulgaria

NotebookLM, безплатният AI асистент на Google, е вече наличен и в България

NotebookLM
Image: Google

NotebookLM, AI-задвижваният асистент за изследвания и писане, който Google представи за пръв път миналата година, е вече достъпен в над 200 страни, включително България. Инструментът, който е безплатен, е задвижван от най-мощния модел на Google – Gemini 1.5 Pro.

NotebookLM е създаден, за да помага на потребителите да разбират и синтезират сложни и обширни материали. Те могат да качват както PDF и текстови файлове от своите устройства, така и документи от Google Drive, Docs, Slides или дори URL адреси.

Source: Google

Например, можете да качите свои записки, презентации или документи, а NotebookLM ще се превърне в експерт върху предоставените материали, предоставяйки резюмета, отговори на въпроси и нови идеи въз основа на качените от вас файлове. Инструментът включва и функция, наречена „Notebook Guide“, която преобразува източниците във формати като често задавани въпроси (FAQs), таблици или учебни ръководства.

Едно от най-забележителните предимства на NotebookLM е възможността за обработка и разбиране на огромни количества данни от различни модалности, включително текст, таблици, диаграми и изображения. Това се дължи на мултимодалните възможности и големия контекстен прозорец на Gemini 1.5 Pro. Освен това, инструментът осигурява препратки към съответните пасажи в оригиналните източници, което улеснява проверката на факти и задълбоченото проучване.

Source: Google

NotebookLM е затворена система, която не търси в интернет, а според Google качените от потребителя данни остават поверителни.

За да започнете да го използвате, просто трябва да отидете на https://notebooklm.google.com, да създадете бележник и да качите вашите документи. Инструментът автоматично ще анализира и обработи качените материали, предоставяйки полезни обобщения и отговори.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: