AI Bulgaria AI Bulgaria

IBM с нови разработки в областта на квантовите технологии

IBM Quantum
IBM Quantum System Two

Вчера, 4 ноември, по време на годишната конференция IBM Quantum Summit в Ню Йорк, технологичният гигант представи „IBM Quantum Heron„, нова серия квантови процесори с архитектура, която се отличава с по-висока производителност и по-ниска вероятност за грешки в сравнение с всички досегашни квантови процесори на компанията.

Също така беше обявен и квантовият процесор „Condor„, който разполага с 1121 свръхпроводящи кюбита, което го прави най-големия брой кюбити в историята на компанията.

Кюбитите, или квантовите битове, са основните единици за измерване на информацията в квантовите компютри. Те са аналогични на битовете в класическите компютри, но с една съществена разлика. Докато класическият бит може да приеме единствено едно от две възможни състояния – 0 или 1, кюбитът използва принципите на квантовата механика, за да съществува в суперпозиция, което означава, че може да бъде в състояние 0, 1 или и двете едновременно.

Компанията също така представи „IBM Quantum System Two“ – модулен квантов компютър и основен елемент в квантово-ориентираната архитектура за суперкомпютри на IBM. Първата функционираща система, разположена в централата на IBM в Ню Йорк, вече функционира с три процесора IBM Heron.

Това е част от амбициозния план на компанията за създаване на квантов суперкомпютър със 100 000 кюбита до 2033 година.

Старши вицепрезидентът и директор на изследователския отдел на IBM Дарио Джил подчерта значението на новите разработки, като заяви:

Ние категорично се намираме в ера, в която квантовите изчисления се използват като инструмент за изследване на нови граници на науката.

Стратегията на IBM влючва и приложението на генеративен изкуствен интелект за създаване на квантови кодове и разработване на алгоритми и схеми, които са фундаментални за развитието на квантовите технологии.

Генеративният изкуствен интелект и квантовите изчисления достигат критична точка, което ни дава възможност да използваме надеждната рамка на модела Watsonx, за да опростим начина, по който могат да се създават квантови алгоритми за широкомащабни изследвания

каза Джей Гамбета, вицепрезидент на IBM Quantum.

Това е значителна стъпка към разширяване на начина, по който квантовите изчисления могат да бъдат достъпни и предоставени в ръцете на потребителите като инструмент за научни изследвания.

IBM не е единственият играч в областта на квантовите технологии. Tехнологични гиганти като Microsoft, Google, Amazon, Toshiba, Baidu и други се конкурират в разработването на квантови компютри.

Например през юли тази година квантовият процесор на Google, наречен Sycamore, успя да извърши за секунди изчисление, което би отнело на най-мощния суперкомпютър в света Frontier повече от 47 години.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: