AI Bulgaria AI Bulgaria

Samsung залага на изкуствения интелект в новата серия Galaxy S24

Galaxy S24
Image: Samsung

Samsung и Google обявиха многогодишно партньорство, в рамките на което Google Cloud ще предоставя технология за генеративен изкуствен интелект (AI) на потребителите на смартфони Samsung по целия свят. Започвайки със серията Samsung Galaxy S24, включваща моделите S24, S24+ и S24 Ultra.

Серията Galaxy S24 ще получи достъп до Gemini – фамилия генеративни AI модели от последно поколение, разработени от Google DeepMind и Google Research. Моделите са мултимодални, което означава, че могат да обработват, разбират и комбинират различни видове данни, включително текст, изображения, аудио и видео. Gemini се предлага в три размера: Ultra, Pro и Nano, всеки от които е оптимизиран за различни мащаби и приложения.

Gemini Pro, AI модел от среден клас ще захранва компоненти на приложенията на Samsung Notes, Voice Recorder и Keyboard, предоставяйки това, което Google описва като „по-добри функции за обобщаване“. Потребителите ще могат например да запишат лекция с помощта на Voice Recorder и да получат резюме на ключовите части от урока. Една от най-интересните и полезни AI функции в новата серия е Live Translate. Тя ще позволява двупосочен превод на телефонни обаждания в реално време.

Gemini

Освен това Gemini Nano, по-ефективен и компактен модел, се използва за изпълнението на експериментална функция в Google Messages, наречена „Magic Compose“. Въпросната функция ще позволява на потребителите да започват разговори, да отговарят на съобщения и дори да пренаписват съставени такива в различни стилове, като „развълнуван“, „официален“ и „лиричен“. Magic Compose работи директно на устройството и без необходимост от интернет връзка.

Google обяви, че Samsung в най-близко бъдеще ще бъде и един от първите партньори, които ще тестват най-мощния модел Gemini Ultra, „преди той да стане достъпен за разработчици и корпоративни клиенти по-късно тази година“.

Серията Galaxy S24 ще включва и Imagen 2 – основополагащия модел на Google за създаване на изображения от текст. Това ще даде възможност за редактиране на снимки в приложението Gallery чрез функция, наречена Generative Edit. Тя ще позволява на потребителите да добавят, разширяват, преместват или премахват съдържание от изображенията. Например, потребителите могат да преместват обекти в снимката или дори да ги изтриват напълно, като изкуственият интелект ще запълни празнините.

Изображенията, модифицирани с помощта на AI, ще имат малък воден знак в долния ляв ъгъл, указващ, че са били редактирани. В допълнение към водния знак Samsung ще води регистър на промените и ще ги съхранява в метаданните на изображението.

Galaxy S24
Image: Samsung

Galaxy S24 Ultra ще бъде захранван от чипсета Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm, който е специално разработен за изпълнение на генеративни AI модели. Що се отнася до другите модели от серията, Galaxy S24 и S24+, в зависимост от региона, в който са закупени, те ще разполагат или с чипсета Exynos 2400 на Samsung, или със Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm.

Samsung добавя и нова функция на Google, наречена „Circle to Search“. Тя позволява на потребителите да задействат търсене в Google, като обходят с пръст даден обект на екрана или го маркират. Функция може да се използва във всяко приложение на устройството, включително видеоклипове, изображения и текст. Circle to Search се предлага и в смартфоните на Google Pixel 8 и Pixel 8 Pro.

Що се отнася до камерите, моделите Galaxy S24 и S24+ имат три задни камери, основна 50-мегапикселова, 12-мегапикселова ултра-широкоъгълна и 10-мегапикселов телефото сензор с 3-кратно оптично увеличение и до 30-кратно цифрово увеличение. Galaxy S24 Ultra, от друга страна, има конфигурация с четири задни камери, включваща основна 200-мегапикселова, 12-мегапикселова ултра-широкоъгълна и две телефото с 5х и 3х оптично увеличение.

Image: Samsung

Серията Galaxy S24 предлага и т.нар. ProVisual Engine – цялостен набор от инструменти, базирани на изкуствен интелект, които трансформират възможностите за заснемане на изображения и увеличават творческата свобода на всеки етап от процеса – от настройките за заснемане на изображения до споделянето им в социалните мрежи.

ProVisual Engine има за цел да промени качеството на снимките, като елиминира проблеми като нестабилни и пикселизирани изображения, най-вече при тези, заснети от разстояние.

Image: Samsung

Galaxy S24 Ultra ще се предлага с капацитет от 256 GB, 512 GB и 1 TB, като Galaxy S24+ има варианти от 256 GB или 512 GB, а Galaxy S24 се предлага с 128 GB и 256 GB памет. Цените на устройствата за САЩ започват съответно от 800, 1000 и 1300 долара.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: