AI Bulgaria AI Bulgaria

Waymo планира да разшири услугата си за роботизирани таксита в Лос Анджелис

Waymo
Source: Waymo

Подразделението за автономно шофиране Waymo на Alphabet Inc. планира да разшири услугите си за роботизирани таксита без шофьори в Лос Анджелис, където тества автономни пътувания от около година.

Waymo LLC, известна в миналото като Google Self-Driving Car Project, е американска компания за производство на технологии за автономно управление. Тя бе създадена през 2016 г. като отделна структура в рамките на Alphabet Inc., дружеството майка на Google.

През октомври 2020 г. Waymo стана първата компания, която предложи услуга за обществен превоз с напълно автономни автомобили. Услугата, наречена Waymo One, обслужва пътници във Финикс, Аризона, и Сан Франциско, Калифорния, като планира да разшири дейността си в Лос Анджелис, Калифорния, и Остин, Тексас. Чрез мобилното приложение Waymo One потребителите могат да поръчат роботизирано такси, което да ги вземе и да ги закара до желаната дестинация.

Waymo, която вече разполага с голям флот от роботаксита в Сан Франциско, се надява да получи лиценз в Лос Анджелис. Компанията тества своите бели Jaguar-и без шофьори в градът на ангелите от около година и пусна безплатна „обиколка“ през октомври миналата година, предлагайки на пътниците пътувания в определени райони на града като част от промоция.

През август миналата година Waymo получи лиценз за експлоатация на своята роботаксита в Сан Франциско, но сега компанията иска да пусне тази услуга и в Лос Анджелис.

В петък миналата седмица Waymo съобщи в X, че е подала заявление за лиценз в Лос Анджелис. Ако то бъде одобрено от Комисия за обществени услуги на Калифорния (California Public Utilities Commission, CPUC), компанията ще може да оперира свободно на територията на най-големия град в Калифорния.

Waymo и Cruise са две от водещите компании в сектора на автономните превозни средства в САЩ, като двете компании са навъртели милиони мили без шофьор.

Waymo твърди, че нейните роботизирани автомобили са по-безопасни от човешките шофьори. Нито Cruise, нито Waymo са съобщили за смъртни случаи, свързани с техните автономни автомобили, като Waymo са изминали малко над 7 млн. мили без шофьор, а Cruise – 5 млн.

През октомври миналата година обаче Cruise, която е дъщерно дружество на General Motors, преустанови всички свои операции без шофьори в щата Калифорния. Решението беше взето след поредица от инциденти и проблеми с безопасността, включително катастрофи и регулаторни проблеми. Калифорнийският департамент за моторни превозни средства (California Department of Motor Vehicles, DMV) отне разрешителните на Cruise, заявявайки, че „превозните средства на Cruise представляват опасност за обществената безопасност“.

Това преустановяване обаче се отнася само за щата Калифорния и не засяга операциите на Cruise в други региони, където оперира, като например Остин, Хюстън, Финикс и Маями.

Cruise
Image: Cruise

По информация на Waymo броят на пътнотранспортните произшествия, в които участват автономните ѝ автомобили, е по-малък от тези, управлявани от хора.

Статистическите данни на компанията, обхващащи повече от 7,14 милиона мили (приблизително 11,48 милиона километра) напълно автономно шофиране във Финикс, Сан Франциско и Лос Анджелис, показват 85-процентно намаление на броя на катастрофите с наранявания и 57-процентно намаление на регистрираните от полицията катастрофи в сравнение с автомобилите с човешки шофьори.

Данните също така разкриват, че автономните превозни средства на Waymo са участвали само в три катастрофи, които са довели до наранявания, като всички те са били леки. Две от тези катастрофи са станали във Финикс и едно в Сан Франциско.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: