AI Bulgaria AI Bulgaria

Сам Алтман потвърди, че OpenAI разработва GPT-5

GPT-5

След месеци на спекулации, OpenAI най-накрая потвърди, че активно работи по GPT-5, новото поколение на своя голям езиков модел (LLM). Главният изпълнителен директор, Сам Алтман, дори предполага, че GPT-5 може да притежава суперинтелигентност.

В интервю за Financial Times, той сподели, че партньорството на OpenAI с Microsoft работи наистина добре„. Припомняме, че през януари тази година Microsoft направи значителна инвестиция в размер от 10 млрд. долара в AI компанията. Във връзка с това, Алтман поясни, че „разходите за разработване суперинтелигентност са огромни“ и очаква повече инвестиции от технологичния гигант, наред с други инвеститори.

В същото време, той не посочва конкретни срокове за завършването на GPT-5, нито пък точните му възможности и умения, тъй като според него, крайните резултати ще са ясни едва след приключване на обучението на модела.

Докато не обучим този модел, за нас е като забавна игра на предположения. Опитваме се да станем по-добри в това, защото мисля, че от гледна точка на безопасността е важно да можем да предвидим възможностите му. Но не мога да ви кажа точно какво ще може да прави GPT-5, което GPT-4 не може

– твърди Алтман.

Той също така подчертава, че GPT-5 ще изисква значително повече изчислителна мощ и данни от предишните модели.

Алтман споделя визия за изкуствения общ интелект (AGI) като трансформиращ инструмент, който обещава да подобри значително човешките способности и да предложи нови възможности за решаване на проблеми, както и нови начини за творческо изразяване. Той вярва, че AGI може да бъде реализиран през следващото десетилетие и определя GPT-5 като важна стъпка към тази цел.

Въпреки това, Алтман признава, че развитието на AGI не може да се основава само на езиковите възможности, и че постигането на тази цел ще изисква нещо повече от обучение на по-добри и по-големи езикови модели (LLM).

Според него, истинското предизвикателство за изкуствения интелект се състои във фундаменталното разбиране на света, а ключовият елемент, който липсва в сегашните AI системи, е способността да формират и развиват нови знания, които могат да обогатят човечеството.

Мисля, че това е най-голямото нещо, върху което трябва да работим

– споделя той.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: