AI Bulgaria AI Bulgaria

Изкуствен интелект превежда клинописни текстове отпреди 5000 години

клинопис превод

Клинописът, използван в древна Месопотамия – която обхваща днешните територии на Ирак, Иран и Сирия – е първата известна форма на писане. Тази писменост е настолко комплексна, че само малцина специалисти в света могат да я разшифроват.

В библиотеки, музеи и университети по целия свят се пазят стотици хиляди глинени таблетки с текстове на клинопис. Поради огромния им обем и факта, че акадският език е изчезнал от употреба преди около 2000 години, само малък процент от тези текстове са преведени до момента.

Благодарение на иновативен проект в сферата на изкуствения интелект, археолози и IT специалисти от Израел разработиха алгоритъм, който осигурява незабавен превод на акадски клинопис на английски език.

Исторически контектс: Древна Месопотамия, Клинопис и Акадски език

Акадският език, широко използван в Месопотамия и Близкия изток между 3400 г. пр. Хр. и 100 г., заема водещо място сред древните семитски езици. През второто хилядолетие пр. Хр. той се разделя на два диалекта – асирийски и вавилонски, които отразяват регионални и културни особености.

Клинописът, представляващ основния начин на запис на акадския език, играе централна роля в културното наследство на Месопотамия. Тази писменост, първоначално създадена от шумерите и след това модифицирана от акадците, се характеризира с уникални клиновидни символи, които променят формата си според диалекта и историческия период.

Чрез клинописа са документирани ключови аспекти от древната месопотамска култура, като религиозни ритуали, административни записки и лична кореспонденция. Те предоставят ценна информация за живота, обичаите и историята на региона.

Сред забележителните документи, записани чрез клинопис, се открояват два особено важни текста. Първият е Kодекса на Хамурапи – един от първите законодателни кодове в историята, който представлява набор от закони и правила, постановени от вавилонския цар Хамурапи. Вторият е Епоса за Гилгамеш, древен месопотамски епос, който разказва за приключенията на героя Гилгамеш и е един от първите литературни текстове в света

В контекста на изучаването на древния свят, акадският език и клинописът са ключови за разбирането на културната и историческа динамика на региона.

Пътят на AI Проекта

Проектът стартира още през 2020 година, когато екип от израелски учени, сред които Гай Гутерц от Университета Тел Авив и проф. Шай Гордин от Университета Ариел, представят уникален метод. Те разработват система, базирана на изкуствен интелект, която превръща акадски клинопис в латинска транслитерация.

Транслитерацията преобразува буквите или звуците от един език, използвайки азбуката на друг. Този процес е от съществено значение при работа с текстове от езици с коренно различни писмени системи, като акадския. В практиката, това означава преобразуване на акадски текст във форма, която може лесно да бъде четена и разбрана на езици с латинска азбука, като английски

Съвременни решения и предизвикателства в превода

През май 2023 г., същият екип публикува научна статия в рецензираното издание PNAS Nexus на Оксфордския университет, която представя новаторски метод за директен превод от акадски на английски, използвайки невронен машинен превод (NMT). Тази технология, приложена от платформи като Google Translate, се базира на невронни мрежи и превръща думите в числови вектори за по-точен и естествен превод.

В сравнение с транслитерацията, преводът на акадски на английски е по-комплексен процес. За да се осъществи качествен превод, трябва да се разбере граматиката, синтаксисът и лексиката на двете езикови системи. Компютърните алгоритми се сблъскват с предизвикателството да интерпретират и превеждат изречения с уникална структура и семантика в акадския език.

Това, което е толкова удивително, е че аз не трябва да разбирам акадски, за да преведа таблета и да разбера какво стои зад клинописа . Аз просто мога да използвам алгоритъма, за да разбера и да открия какво има да каже миналото

– казва Гай Гутерц, компютърен специалист, който е част от екипа, разработил програмата.

Tой добавя:

Едно от основните постижения в изследването е, че показахме, че е възможно да се получи качествен превод директно от клинопис на английски. Това открива нови възможности за изследователите да разберат древните текстове и съкровищата на месопотамската цивилизация.

Обучението на AI модела

Основното предизвикателство при обучението на AI модела е липсата на обширни учебни материали – конкретно изображения на клинописни таблетки и техните преводи, които да се използват за обучение. Дори и най-обширните онлайн архиви на акадски таблетки включват само няколко десетки хиляди записи.

Количеството данни, върху които тренирате, е свързано с това колко добре можете да изпълните работата, а колкото повече данни имате, толкова по-добри ще бъдат моделите ви, ChatGPT работи толкова добре, защото успяха да го обучат с практически целия интернет. За нас главната задача в началото беше да съберем всички възможни преводи, които можехме да получим, и да генерираме възможно най-много примери

– казва Гутерц.

Екипът, стоящ зад проекта, го предоставя като отворен код в интернет, с надеждата да насърчи други специалисти да създадат свои системи за превод на други древни или изчезнали езици. Ранна версия на проекта вече е достъпна онлайн под името „Babylon Engine„. За тези, които искат да разгледат подробностите на технологичния процес, изследователската работа и кодът на проекта могат да бъдат открити в GitHub и Google colab.

Пътешествие през времето: Разкриване на историческите тайни

Това е като да имаме машина на времето в джоба си, която ни пренася назад в древните времена. От тези текстове можем да научим за ежедневния живот, религиозните обреди, обществените структури и дори интимните моменти на хората, които са живели преди нас. Но не става дума само за знанието – благодарение на изкуствения интелект имаме възможността да се докоснем до духа на тази древна цивилизация, да почувстваме тяхната култура и да разберем по-добре техните надежди и мечти.

Днешните технологии ни предоставят ключа към миналото. Те разкриват пред нас вратата към света на древните месопотамци и ни позволяват да разберем историята по нов и вълнуващ начин. Това пътешествие през времето е доказателство за необятния потенциал на съвременните технологии да обогатяват нашето разбиране за света около нас.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, InstagramTwitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: