AI Bulgaria AI Bulgaria

Байдън подписа изпълнителна заповед за регулиране на AI

Съвет

Вчера, 30 октомври, президентът на СAЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, целяща да гарантира безопасното, сигурно и надеждно разработване и използване на изкуствен интелект (AI). Той определи този акт като „най-значимото действие„, предприето от правителство по този въпрос.

През следващите 10, а може би и 5 години ще станем свидетели на повече технологични промени, отколкото през последните 50 години

– каза Байдън, подчертавайки широкото разпространение и въздействието на изкуствения интелект.

Президентът изрази сериозни опасения относно рисковете, свързани с технологията, подчертавайки потенциалните заплахи за основните човешки права и обществената стабилност.

Без подходящи предпазни мерки изкуственият интелект може да доведе до дискриминация, предубеденост и други вреди

– предупреди той.

В отговор на тези предизвикателства, администрацията на Байдън обяви серия от директиви, насочени към установяване на контрол и надзор върху AI технологиите. В тях се призовава за строги тестове за безопасност и споделяне на резултатите с правителството, особено когато става въпрос за AI модели, които могат да представляват заплаха за националната и икономическата сигурност.

Важен акцент е поставен и върху рисковете, свързани с използването на изкуствен интелект за създаване на биологични оръжия, както и върху разпознаването и предотвратяването на невярно съдържание, включително дълбоки фалшификати (deepfakes).

Изпълнителната заповед също така насърчава правителството да подпомага работниците, чиито работни места могат да бъдат засегнати от AI.

Джо Байдън не скри и своя оптимизъм и вяра в неограничените възможности, които изкуствения интелект открива пред човечеството. В своята реч той заяви:

Намираме се в истински повратен момент в историята – един от тези моменти, когато решенията, които предприемаме сега, ще определят посоката за следващите десетилетия. И с позицията, която заемаме, ще поведем света към най-сериозните предизвикателства и най-великите възможности.

Не мога да се сетя за по-голяма промяна в живота си, отколкото тази, която изкуствения интелект представлява с потенциала си – от изследването на Вселената и борбата с климатичните промени до преосмислянето на начините за борба с рака

– довави президентът.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: