AI Bulgaria AI Bulgaria

Безос, Nvidia, OpenAI и Microsoft с огромни инвестиции в стартъп, разработващ хуманоидни роботи

хуманоидни роботи
Source: Figure

Figure AI, американски стартъп, разработващ хуманоидни роботи, е привлякъл финансиране в размер на 675 милиона долара. Сред инвеститорите са Джеф Безос, Nvidia, OpenAI и Microsoft, съобщава Bloomberg.

Основателят на Amazon е инвестирал 100 млн. долара чрез своята фирма Explore Investments LLC, Microsoft са вложили 95 млн. долара, а Nvidia и свързан с Amazon фонд са отпуснали по 50 млн. долара, с което компанията достига стойност от около 2 млрд. долара, се посочва в доклада.

OpenAI също са инвестирали 5 милиона долара в Figure AI, както и Intel, LG Innotek, Samsung, Parkway Venture Capital, Align Ventures, ARK Venture Fund, Aliya Capital Partners, Tamarack, Boscolo Intervest и BOLD Capital Partners.

Мисията на Figure AI е да „разработи хуманоидни роботи с общо предназначение, които да окажат положително въздействие върху човечеството и да създадат по-добър живот за бъдещите поколения“.

Водещият робот на компанията, наречен Figure 01, е висок 1.70 см и може да носи товари до 20 кг. Той е проектиран така, че да копира човешката сръчност и подвижност, позволявайки му да изпълнява задачи, които в момента са трудни или опасни за човешките работници. Предполага се, че роботът ще се използва в различни области, включително производство, логистика, складови дейности и др.

Миналата година, Figure сключи сделка с BMW за внедряване на хуманоидни роботи в производствените заводи на автомобилният гигант в САЩ.

Напоследък индустрията за роботи с изкуствен интелект се развива с огромни темпове. По-рано тази година норвежкият стартъп за роботика 1X Technologies, подкрепен от OpenAI, набра финансиране в размер на 100 млн. долара.

От друга страна, Tesla на Илон Мъск работи върху робот, наречен Optimus, като милиардерът го определя като един от най-важните му проекти.

В края на миналата година Мъск направи стряскащата прогноза, че до 2040 г. на Земята ще има един милиард хуманоидни роботи“. Това изявление беше направено в отговор на туит от основателят на Midjourney, Дейвид Холц, който направи подобна прогноза. Холц не само прогнозира милиард хуманоидни роботи на Земята след 20 години, но и „сто милиарда роботи в цялата Слънчева система през 60-те години на този век“.

Очевидно много технологични лидери и компании са на подобно мнение, предвид огромните инвестиции в разработването на хуманоидни роботи, задвижвани от изкуствен интелект.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: