AI Bulgaria AI Bulgaria

Белият дом, DARPA и AI: Обединени срещу кибератаките

AI Cyber Challenge

Във времена, когато кибератаките стават все по-чести и опасни, сигурността на информационните системи е приоритет. В отговор на това, администрацията на Байдън-Харис стартира двугодишен конкурс наречен „AI Cyber Challenge“ (AIxCC).

Киберсигурността е състезание между нападение и защита. Хакерите вече използват изкуствен интелект, за да разкриват уязвимости с по-голяма скорост или да разработват злонамерен софтуер

– заяви Ан Нойбергер, съветник по националната сигурност (кибер технологии) на САЩ, в интервю за Ройтерс.

Инициативата беше представена на престижната конференция Black Hat USA в Лас Вегас, където беше подчертано, че основната мисия е използването на изкуствен интелект (AI) за обезопасяване на ключовата софтуерна инфраструктура на Съединените щати.

Организацията и изпълнението на „AI Cyber Challenge“ са поверени на „Агенцията за развитие на нови технологии в областта на отбраната“ (DARPA).

За успешната реализация на инициативата, агенцията ще сътрудничи с някои от водещите компании в сферата на изкуствения интелект, като Anthropic, Google, Microsoft и OpenAI.

AI Cyber Challenge: Иновация и Сигурност

Състезанието има цел да стимулира разработката и усъвършенстването на технологии, базирани на изкуствен интелект (AI), за идентификация и корекция на софтуерни уязвимости. Инициативата има за задача да покаже как AI може да допринесе за повишаването на сигурността на ключови софтуерни системи в САЩ.

Целта ни е да разработим системи, които автономно предпазват всяка софтуерна платформа от атаки. Най-новите иновации в областта на изкуствения интелект предоставят огромен потенциал за защита на кода ни

– заяви мениджърът на програмата в DARPA, Пери Адамс.

Обхватът на въздействие включва всичко от интернет сигурността до електрическите мрежи, осигуряващи енергия на страната, до сложните транспортни системи, които са жизненоважни за националното икономическо и социално развитие.

Финансови Награди и Участие

В рамките на конкурса, DARPA е предвидила общ награден фонд от близо $20 милиона. Главната награда е впечатляващите $4 милиона. Освен това, с цел да стимулира и подкрепи малките компании, агенцията е отпуснала $7 милиона, както и допълнителни финансови средства за седем малки фирми, улеснявайки по този начин тяхното участие.

Състезанието ще включва квалификационен етап през пролетта на 2024 г., полуфинал на DEF CON 2024 и финал на DEF CON 2025. По пътя към финала до пет отбора ще бъдат наградени с $2 милиона всяка, като извеждат на преден план най-добрите и ефективни решения.

AI компаниите, които споменахме по-рано, ще имат ключова роля в състезанието, предоставяйки на участниците достъп до най-мощните AI системи в света. Тези системи ще бъдат налични за състезателите при разработването на иновативни решения в киберсигурността.

Подкрепа от Високопоставени Личности

Няколко влиятелни личности изразиха своята подкрепа за „AI Cyber Challenge“. Един от тях, Роял Хансен, заместник-президент по сигурност в Google, сподели в Twitter:

Вълнуващи новини тази сутрин от BlackHat. Google се партнира с DARPA и индустриални партньори за предстоящото AI кибер предизвикателство. Съвместната работа по сигурността носи по-добри резултати, и с голямо нетърпение очаквам да видя иновациите и прозренията, родени от тази инициатива.

Също така, Джейк Съливан, национален съветник по сигурност, подкрепи инициативата в Twitter, като подчерта:

AI Cyber Challenge ще обедини най-новите иновации в областта на изкуствения интелект, за да подсили киберзащитата на Америка.

Времето ще покаже дали състезанието AI Cyber Challenge и ангажиментът на администрацията на САЩ ще доведат до нови технологични открития и значителни подобрения в киберсигурността.

Това, което е ясно, е че в епохата на бързо развиващ се технологичен напредък, подобни инициативи се налагат като необходимост, за да се гарантира защитата и сигурността на информацията в онлайн пространството.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: