AI Bulgaria AI Bulgaria

Лекари от „Софиямед“ проведоха първото AI-асистирано радиохирургично лечение на рак у нас

УМБАЛ „Софиямед“
Image: Created with FLUX

В България беше извършено първото радиохирургично лечение на онкоболен пациент с намесата на изкуствен интелект (AI). Процедурата бе проведена на пациент с множествени мозъчни метастази под строгия контрол на екипа на Центъра по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Софиямед“.

„Имаме модерна система за наблюдение на пациента по време на лъчетерапията, която контролира неговото положение в реално време“, обясни по време на неделното издание на „България сутрин“ д-р Иван Георгиев, началник на отделението по лъчетерапия в „Софиямед“. „Тя се управлява от изкуствен интелект, който работи като наш колега“.

Задачата на AI системата е да следи позицията на пациента по време на терапията и да гарантира, че облъчването остава изцяло насочено към тумора, без да засяга здравите тъкани. Ако пациентът помръдне, изкуственият интелект автоматично коригира процеса или спира лечението, докато позицията не бъде възстановена. „Тази система е изключително добра и ни дава много по-голяма прецизност, отколкото всичко, с което сме работили досега“, поясни д-р Георгиев.

По думите му технологията е особено полезна при случаи, които изискват максимална точност, като например при лечението на рак на гърдата. При този тип терапия пациентите трябва да задържат дишането си за кратки периоди, за да се избегне увреждането на важни органи като белия дроб и сърцето. „Ако пациентката издиша по време на процедурата, апаратът автоматично спира и след възстановяване на положението лечението продължава“, обясни д-р Георгиев. „Това ни дава възможност да намалим риска за здравите органи и да насочим лечението с максимална точност.“

Друго предимство изкуствения интелект е способността му да участва в процеса като интелигентен партньор на медицинския екип. И не последно място, системата се обучава и усъвършенства с всяко ново лечение, което повишава нейната ефективност и надеждност.

„Изкуственият интелект се обучава с времето, подобно на хората. С натрупания опит той става все по-добър, а ние имаме възможност да предложим най-прецизното лечение на пациентите си“, заяви д-р Георгиев.

Що се отнася до рисковете, той отбеляза, че те са сведени до минимум благодарение на множеството нива на контрол на AI системата, както и на допълнителното подсигуряване от страна на медицинския екип.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: