AI Bulgaria AI Bulgaria

МВР пуска камери с изкуствен интелект по българските пътища

МВР
Източник: МВР

На събитие, организирано днес с участието на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, стана ясно, че Министерството на вътрешните работи (МВР) изкарва на пътя 20 нови преносими мобилни камери с вграден изкуствен интелект.

Целта на новозакупените технически средства е част от новата проектна инициатива на МВР, насочена към намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

Това е поредната стъпка, която МВР прави в битката срещу пътния травматизъм. Доставени са 20 броя преносими мобилни камери. Те са с изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект

– обясни министър Калин Стоянов.

Камерите, които са закупени със средства от Фонда за безопасност на движението, позволяват контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия.

Министерството на вътрешните работи (МВР) заяви, че системата, интегрирана в новозакупените устройства за контрол на скоростта, е специално разработена за ефективно наблюдение на трафика и точно идентифициране на регистрационните номера на превозните средства при всякакви условия на осветеност – както през деня, така и през нощта.

Високата разделителна способност на получените изображения позволява покритие на до 3 платна (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с високо ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или тежко, както и неговия клас. Тя е в състояние да разпознае скоростта и позицията му, когато се движи в зоната на засичане, и позволява засичането на множество нарушения на превозното средство едновременно – например превозни средства, движещи се в различни ленти.

Установените от камерите нарушения ще бъдат автоматично изпращани до Центъра за обработка на нарушения чрез защитена мобилна комуникация, където ще бъдат обработвани и ще бъдет издавани електронни фишове.

Устройствата отговарят напълно на изискванията на Закона за движение по пътищата и са сертифицирани от Българския институт по стандартизация и метрология. Освен това служителите, по двама от всяка дирекция, вече са обучени как да ги използват.

Източник: МВР

Камерите ще бъдат доставени в областните дирекции на МВР в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен. Всички те ще получат по едно от тези устройства, а две ще бъдат предоставени за нуждите на дирекцията в Плевен, където са регистрирани по-голям брой пътнотранспортни произшествия.

Работим по четири обществени поръчки за доставка на още около 280 преносими стационарни и мобилни камери

– уточни министър Стоянов.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: