AI Bulgaria AI Bulgaria

Глобален стремеж към автономни оръжия или „роботи-убийци“

автономни оръжия

Украински безпилотни дронове, оборудвани с изкуствен интелект, вече откриват и атакуват цели без човешка намеса, съобщи New Scientist.

Дроновете Saker Scout са първо поколение автономни оръжия, също известни като „роботи-убийци“. Те се произвеждат от украинската компания Athlon Avia, която специализира в разработването и производството на безпилотни летателни апарати (БЛА) за различни цели. Saker е един от продуктите на компанията, който успешно се използва на бойното поле от украинските въоръжени сили.

Заслужава да се отбележи, че тези дронове не само се произвеждат, но и се разработват в Украйна, което е значително постижение за отбранителната индустрия на страната.

Saker Scout са оборудвани с изкуствен интелект, благодарение на който могат самостоятелно да идентифицират и атакуват цели без човешко управление и намеса. Те имат обхват на полет до 10 км и могат да бъдат допълнително оборудвани с инфрачервена оптика за нощни операции. Освен това се интегрират във всички съществуващи системи за контрол на обстановката, които се използват от украинските въоръжени сили, включително и в системата Delta.

Освен безпилотните дронове Saker Scout се използват и други автономни оръжия или „роботи-убийци“. Например според сведения, Москва изполва „Калашников ZALA Aero KUB-BLA“, вид безпилотен самолет, който е проектиран да се рее над даден район и да поразява целта, когато такава бъде открита. Той е оборудван с изкуствен интелект, който му позволява да идентифицира и атакува цели без човешка намеса. От друга страна, Киев включва в своите операции и турския Bayraktar TB2, който притежава известни автономни характеристики.

Друг пример е STM Kargu-2 – летящ квадрокоптер, който е способен на напълно автономно насочване. Съобщава се, че той е бил използван във военна операция в Либия през 2020 г.

Позицията на НАТО и САЩ по отношение на автономните оръжейни системи

На 13 октомври 2022 г. НАТО обяви своя план за използване на автономни системи, като подчерта важността на използването им в съответствие с международното право и принципите на алианса. Планът гласи:

Автономните системи трансформират нашите общества и днес виждаме осезаеми доказателства за тяхното въздействие върху сигурността и отбраната. Тези технологии предлагат ясни възможности, включително за укрепване на разузнаването и сигурността, за запазване на технологичното превъзходство на НАТО, за повишаване на устойчивостта и за адаптиране към последиците за сигурността от изменението на климата.

Съществуват и рискове. Стратегическите конкуренти и потенциалните противници да инвестират значителни средства в тези технологии, за да постигнат асиметрични предимства, включително на бойното поле.

Използването на автономни системи от наша страна трябва да се основава на нашите норми, ценности и ангажимент към международното право.

Само няколко месеца по-късно, в отговор на глобалните тенденции, Департаментът на отбраната на САЩ, актуализира своята Директива 3000.09 относно автономността на оръжейните системи (Autonomy in Weapon Systems).

Департаментът на отбраната се ангажира да разработва и използва всички оръжейни системи, включително тези с автономни характеристики и функции, по отговорен и законосъобразен начин

– заяви д-р Катлийн Хикс, заместник-министър на отбраната на САЩ.

Като се има предвид драматичният напредък в технологиите, който се случва навсякъде около нас, актуализацията на нашата директива за автономност в оръжейните системи ще ни помогне да гарантираме, че ще останем световен лидер не само в разработването и внедряването на нови системи, но и в безопасността.

Етични последици и безопасност

Използването на AI във военните действия (AI warfare) отваря кутията на Пандора с етични дилеми и повдига редица въпроси. Например, кой носи отговорност, ако автономното оръжие допусне грешка? Може ли AI наистина да прави разлика между военни и цивилни? Какво ще се случи, ако алгоритъмът на автономно оръжие бъде хакнат или манипулиран?

Освен това, възможността на AI да взема решения, които обикновено изискват човешка преценка и морален кодекс, поставя под въпрос доколко трябва да се разчита на машините в контекста на войната.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: