AI Bulgaria AI Bulgaria

Демис Хасабис получи рицарско звание от Обединеното кралство

Хасабис
Демис Хасабис

Изпълнителният директор и съосновател на DeepMind, Демис Хасабис, получи рицарско звание от Обединеното кралство за изключителния си принос в областта на изкуствения интелект (AI).

За мен е удоволствие и чест да получа рицарско звание за заслуги в областта на изкуствения интелект

– написа Хасабис в социалната мрежа X.

Изграждането на Google DeepMind през последните 15 години беше невероятно пътешествие, което помогна за ускоряване на развитието в областта и за разтежа на британските и световни екосистеми за изкуствен интелект.

Благодаря на всички, които помогнаха за осъществяването на тази мечта!

През векове рицарското звание обикновено се е присъждало за военни постижения, но днес то се дава и за изключителен принос и постижения в различни области като наука, спорт, развлечения и технологии. Номинациите идват от правителството, парламента или дори от обществеността, но окончателното решение се взема от управляващия монарх (крал или кралица).

Повече за Демис Хасабис

Роден в Лондон през 1976 г., Хасабис проявява изключителен талант в шаха още от 4-годишна възраст, като на 13 години достига ниво „майстор“, заемайки второ място в света за възрастта си. Освен това е отличен играч на шоги и покер, а през 1998 г., на 22-годишна възраст, печели за първи път престижната олимпиада „Mind Sports Olympiad“. През следващите години той триумфира в състезанието още четири пъти, утвърждавайки се като един от най-изявените участници в историята на олимпиадата.

Хасабис завършва с отличие компютърни науки в Кеймбриджкия университет, а след това получава докторска степен по когнитивна неврология от Института по неврология към Университетския колеж в Лондон (UCL).

През 2010 г. заедно с Шейн Лег и Мустафа Сюлейман основава DeepMind, компания, която през 2014 г. бе придобита от Google. Скоро след това DeepMind разработи система за изкуствен интелект, наречена AlphaGo, която победи световния шампион на играта Го, както и AlphaZero, която само за няколко часа игра срещу себе си достигна свръхчовешки умения в игрите шах, шоги и Го.

Може би най-големият принос на Хасабис и неговия екип в DeepMind, е разработването на AlphaFold – система за изкуствен интелект, която може да предсказва триизмерната структура на протеини с безпрецедентна точност и бързина. През юли 2021 г., в партньорство с Европейския институт по биоинформатика (EMBL-EBI), DeepMind направи базата данни „AlphaFold Protein Structure Database“ достъпна за научната общност, с цел ускоряване на изследванията в различни области – от неврологията до медицината. Към 2024 г. тя съдържа над 200 милиона протеинови структури, обхващайки почти всички протеини, известни на науката.

DeepMind, ръководена от Хасабис, се превърна във важен инструмент на Google в ожесточената надпревара между технологичните гиганти за превъзходство в областта на изкуствения интелект. В края на миналата година, съвместно с Google Research, DeepMind представи Gemini – семейство големи езикови модели.

Демис Хасабис е удостоен с множество престижни отличия за своята работа. Той е член на Кралското общество (Royal Society), Кралската академия по инженерство (Royal Academy of Engineering) и Кралското общество на изкуствата (Royal Society of Arts). През 2017 г. списание Time го включва в своята класация на 100-те най-влиятелни хора, а през 2018 г. е награден със званието Командор на Ордена на Британската империя (CBE) за заслуги към науката и технологиите.

Рицарското звание, което Хасабис получава, наред с многобройните му постижения и отличия, е доказателство за огромния му принос за развитието на изкуствения интелект и науката като цяло, и го утвърждава като един от големите умове на нашето време.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: