AI Bulgaria AI Bulgaria

Д-р Иля Суцкевер, ключовата фигура зад ChatGPT, напусна OpenAI

Д-р Суцкевер
Image: OpenAI

След почти десетилетие работа в OpenAI, съоснователят и главен научен ръководител д-р Иля Суцкевер обяви, че напуска компанията. Суцкевер, който несъмнено е най-важният човек, стоящ зад създаването на ChatGPT, сподели новината за напускането си в социалната мрежа X (Twitter).

Д-р Иля Суцкевер, роден през 1986 г. в Съветския съюз, но израснал в Израел, заминава със семейството си за Канада, където започва да работи с Джефри Хинтън в областта на дълбокото обучение (Deep Learning, DL). През 2012 г. Хинтън, Суцкевер и Алекс Крижевски създават AlexNet – революционна невронна мрежа, която драстично подобри способността на AI системите да разпознават и интерпретират изображения. По-късно Суцкевер преминава в Google, където допринася за разработването на AlphaGo – програма за изкуствен интелект, която побеждава човешките шампиони в може би най-сложната настолна игра – Го.

Д-р Иля Суцкевер

През 2015 г. д-р Иля Суцкевер, заедно с предприемача и милиардер Елон Мъск, Сам Алтман, Грег Брокман и др., основават OpenAI като организация с нестопанска цел, която да бъде в „полза на човечеството“.

В своя пост в X по повод напускането на компанията, д-р Суцкевер нарече траекторията на OpenAI „чудотворна“ и изрази увереност, че компанията ще изгради AGI (изкуствен общ интелект), който е „безопасен и полезен“ под ръководството на Сам Алтман, Грег Брокман и Мира Мурати.

Негов наследник на поста главен научен ръководител ще бъде Якуб Пачоцки, дългогодишен ветеран на OpenAI, който определя Суцкевер като „свой ментор“.

OpenAI потвърди новината в блог пост на своя уебсайт, а главният изпълнителен директор на компанията, Сам Алтман, написа:

Иля е един от най-великите умове на нашето поколение, пътеводна светлина в нашата област и скъп приятел. Без него OpenAI нямаше да е това, което е.

Д-р Суцкевер планира да се съсредоточи върху нов проект, който описва като „лично значим“, но не предоставя подробности.

Няколко часа след оставката на Суцкевер напусна и неговият колега Ян Лейке. Двамата водеха проекта „Superalignment“, който бе свързан с „управлението и контрола на AI системи, които са значително по-интелигентни от нас“. Или както те бяха написали в блог пост по темата:

Суперинтелигентността ще бъде най-трансформативната технология, създавана някога, и би могла да ни помогне в решаването на множество световни проблеми. Въпреки това, тя носи и изключително високи рискове, които включват потенциалното отслабване и дори изчезване на човечеството.

Напускането на Суцкевер и Лейке следва тези на Леополд Ашенбренер, Павел Измайлов, Даниел Кокотайло и Уилям Сондърс.

Даниел Кокотайло например напусна „поради загуба на доверие в компанията, че ще се държи отговорно по време на AGI“. Той дори заяви, че според него има 70% вероятност от екзистенциална катастрофа вследствие на AI.

Souce: LESSWRONG

През ноември миналата година, д-р Суцкевер беше член на борда на директорите, който гласува за отстраняването на изпълнителния директор Сам Алтман. Те обвиниха Алтман, че не е бил „последователно откровен в комуникациите си“ с борда, но не дадоха повече подробности. В рамките на дни стотици служители на OpenAI заплашиха да напуснат, ако Алтман не бъде възстановен. Под този натиск Суцкевер обяви, че съжалява за решението и ефективно се оттегли от борда, а Алтман се завърна на поста главен изпълнителен директор.

Покрай тези събития се появиха спекулации, че компанията е разработила изключително мощен изкуствен интелект с кодово име Q* (Q star), което е довело до решението на борда да отстрани Алтман. По същото време, Илон Мъск реагира на новината за Q*, като нарече проекта „изключително тревожен“.

Милиардерът изрази недоволство от липсата на прозрачност от страна на OpenAI, заявявайки:

С оглед на риска и мощта на напредналия изкуствен интелект, обществото заслужава да знае защо бордът е предприел такива драстични мерки.

И до днес в социалната мрежа X, както и в Reddit, продължава да се задава въпросът „Какво видя Иля?“, което се превърна в широко разпространено меме.

Д-р Суцкевер смята, че потенциалът на изкуствения интелект е твърде голям и би било опасно дадена група от хора да има неограничен достъп до най-мощните модели на изкуствения интелект. Той е и сред първите, които осъзнаха, че системите, които той и учени като неговия ментор Джефри Хинтън разработват, ще започнат да показват истинските си възможности с увеличаването на изчислителната мощ.

Ще дойде ден, когато дигиталните мозъци, които живеят в нашите компютри, ще станат също толкова добри и дори по-добри от нашите биологични мозъци. Това ще окаже драматично въздействие върху всяка област от живота на хората и обществото

– заяви д-р Суцкевер в миналогодишна презентация за TED Talk.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: