AI Bulgaria AI Bulgaria

Европейският парламент одобри закона за изкуствения интелект

Европейският парламент изкуствения интелект

Днес, 13 март, Европейският парламент одобри законодателния акт за изкуствения интелект. С убедително мнозинство от 523 гласа „за“, 46 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“ евродепутатите приеха регламента, който беше договорен с държавите членки през декември 2023 г.

Законът има за цел да защити фундаменталните права, демокрацията, върховенството на закона и устойчивостта на околната среда от високорисковия изкуствен интелект, като същевременно насърчи иновациите и утвърди Европа като лидер в областта.

Регламентът ще бъде подложен на финален преглед и се очаква да бъде окончателно приет преди края на законодателния мандат.

Изкуственият интелект е вече част от ежедневието ни. Сега той ще бъде част и от нашето законодателство.

– написа в X председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Основната идея на закона е да регулира AI въз основа на потенциала на технологията да причини вреда на обществото. Колкото по-висок е рискът, толкова по-строги са правилата.

Приложенията на изкуствен интелект, които представляват „явен риск за фундаменталните права“, ще бъдат забранени. В това число влизат системи за обработка на биометрични данни, за разпознаване на емоции в работна и образователна среда, системи за социална оценка и прогнозиране на престъпления, както и такива, които манипулират човешкото поведение или злоупотребяват с човешките уязвимости.

Системите, които се считат за „високорискови“ (напр. тези, използвани в образованието, здравеопазването, правоприлагането), ще трябва да отговарят на строги изисквания. От друга страна, тези с нисък риск, като например филтрите за спам, ще подлежат на не толкова строги разпоредби, като се предвижда повечето AI услуги да попаднат в тази категория.

Законът също така предвижда мерки срещу рисковете, свързани със системите, които са в основата на генеративните AI инструменти и чатботове, като ChatGPT на OpenAI. Тези системи и моделите, на които се основават, трябва да отговарят на определени изисквания за прозрачност, като например спазване на законодателството на ЕС в областта на авторското право и публикуване на подробно резюме на съдържанието, използвано за обучението им.

Освен това изкуствените или манипулирани изображения, аудио и видеоклипове (дълбоки фалшификати- deep fakes на английски) трябва ясно да бъдат обозначени като такива.

Също така на национално ниво ще бъдат създадени регулаторни лаборатории и ще се провеждат тестове в реални условия, които следва да бъдат достъпни за МСП и стартиращи компании, с цел разработване и обучение на иновативни системи за изкуствен интелект, преди те да бъдат пуснати на пазара.

Българските евродепутати Ева Майдел и Петър Витанов коментираха законодателството на ЕС в областта на изкуствения интелект, съобщава БТА. Двамата се срещнаха с български журналисти в Страсбург, за да пояснят, постигнато от страните членки споразумение.

Ева Майдел подчерта факта, че изкуственият интелект разкрива както нови възможности, така и сериозни предизвикателства. Сред положителните аспекти тя посочи приложенията в медицината и бизнеса, а сред рисковете – разпространението на фалшиви новини и проблемите, свързани с нарушаването на неприкосновеността на личния живот

От своя страна, Петър Витанов, който е ключов фигура в разработването на законодателството, оцени приетите текстове като „голяма победа, гарантираща както развитието на технологиите, така и защитата на правата“.

Около 90% от системите за изкуствен интелект са безрискови или нискорискови, но 10% от тях са високорискови и те ще бъдат регулирани посредством новото европейско законодателство, уточни той.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: