AI Bulgaria AI Bulgaria

Емад Мостак за AI и бъдещето на програмирането

Мостак AI

В скорошно интервю с Питър Х. Диамандис в подкаста Moonshots and Mindsets, Емад Мостак сподели мнението си за текущото положение на изкуствения интелект (AI) и визията му за бъдещото.

Емад Мостак, визионер основател и главен изпълнителен директор на Stability AI, направи смело предсказание, което потресе технологичния свят:

След пет години няма да има програмисти.

Това амбициозно твърдение се дължи на вярата му в трансформативната сила на изкуствения интелект (AI) и в потенциала да преобразува нашето общество.

Той е убеден, че бързото развитие на AI технологията ще направи програмистите излишни, Мостак разкри, че „за момента 41% от кода в GitHub е генериран от AI.“

Stability AI

Stability AI, компанията зад най-популярния в света генератор на изображения с отворен код, Stable Diffusion, е един от лидерите на AI трансформацията. Амбициозните им проекти обхващат голям диапазон от сектори, от изграждане на модели за сгъване на протеини, анализ на ДНК и химически реакции, до езикови модели и обработка на аудио-визуални данни. Крайната им цел? Да изградят основите за “ society OS., операционна система на обществото.“

Бъдещето на AI според Мостак

Визията на Мостак за непосредственото бъдеще включва промени в комуникацията и достъпа до информация. Той предвижда, че скоро всеки ще има достъп до AI модели на своя телефон.

До края на следващата година, вярвам, че ще имате ChatGPT на мобилния си телефон без интернет връзка

– Емад Мостак.

Въпреки това, бързото развитие на AI събужда опасения относно потенциалното му въздействие върху света. Stability AI отговаря на тези опасения, като разработва персонализирани модели, които отразяват историите и уникалните перспективи на всеки човек, компания или култура. Тази децентрализация на AI, според Мостак, гарантира, че AI технологията ще работи в полза на хората, а не срещу тях.

Екипът на Мостак е ангажиран с прозрачност и демократизация на достъпа до AI технологията. Те са отворили за свободно ползване големи езикови модел (LLMs), които са изтеглени над 25 милиона пъти.

Хората са хора. Дайте им информацията, която създава най-голяма стойност, и ще промените света.

– Емад Мостак, oсновател и главен изпълнителен директор на Stability AI.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: