AI Bulgaria AI Bulgaria

Изкуственият интелект и бъдещето на труда

изкуствен интелект и работа

Изкуствен интелект и работа – две теми, които в момента са в центъра на вниманието. В света на бързо развиващите се AI технологии, много хора изразяват страх от загуба на работата си. Но според скорошен доклад на Microsoft, този страх може би бавно изчезва.

Докладът „Work Trend Index 2023„, който анализира данни от 31,000 души от 31 страни, разкрива интересни тенденции. Според проучването, вместо да се страхуват от заместването на работните места от AI, хората всъщност го приветстват. 70% от служителите са щастливи да делегират възможно най-много работа на AI, за да намалят своите задължения и да увеличат продуктивността си на работното място.

Хората са по-развълнувани от мисълта, че изкуственият интелект ще им помогне в работата, отколкото са притеснени, че ще им я отнеме

– коментира професорът по организационна психология и автор, Адам Грант.

Статистиките показват, че служителите са готови да приемат помощ в различни сектори – административни задачи (76%), аналитична работа (79%), творческа работа (73%), търсене на правилна информация (86%), създаване на обобщение за срещи и задачи (80%), дори планиране на деня (77%).

Докладът оценява и вижданията на лидерите за ролята на AI в намаляването на работна сила. Когато бяха попитани какво биха оценили най-много в използването на изкуствен интелект на работното място, само 16% от лидерите отговориха с намаляване на броя на служителите, докато почти двойно повече (31%) отговориха с увеличаване на продуктивността на служителите.

изкуствен интелект и работа

Резултатите от този доклад биха могли да помогнат за намаляване на напрежението по отношение на сигурността на работните места в свят на бързо развиващият се изкуствен интелект.

Според проучването, днес има 33 пъти повече публикации в LinkedIn, споменаващи теми като AI и GPT, отколкото преди една година.

Всъщност, към март 2023 г., делът на американските обяви за работа в LinkedIn, споменаващи GPT, вече е увеличен с 79% в сравнение с предходната година. И 82% от лидерите в проучването казват, че на служителите им ще са необходими нови умения, за да бъдат подготвени за растежа на AI.

Ние сме в следващата фаза на промяна с въвеждането на AI и вече започва реформа на пазара на труда

– каза Карин Кимбру, главен икономист в LinkedIn.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: