AI Bulgaria AI Bulgaria

Мъск пристигна в Китай за преговори относно автономните технологии на Tesla

Мъск

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, кацна днес в Пекин с частния си самолет, съобщиха китайските държавни медии. Това е второто посещение на милиардера в Китай за по-малко от година.

Според информационната агенция Reuters, Мъск планира да се срещне с високопоставени китайски представители, за да обсъди внедряването на софтуера за пълно автономно шофиране (Full Self-Driving, FSD) на Tesla в Китай и да получи одобрение за прехвърляне на данни, събрани от автомобили на територията на страната, в чужбина, с цел обучение на алгоритмите за автономно шофиране на компанията.

От 2021 г. насам, в съответствие с изискванията на китайските регулатори, Tesla съхранява всички данни от своя автопарк в Китай на сървъри в Шанхай и не ги прехвърля обратно към САЩ.

Въпреки че Tesla предлага FSD от няколко години, технологията технологията все още не е налична в Китай, който е вторият по големина пазар на компанията. Неотдавна обаче Мъск загатна, че това може да се промени „съвсем скоро“.

Посещението на Мъск в Китай е тясно свързано и с неговата амбициозна визия за трансформиране на автомобилите на Tesla в напълно автономни „роботаксита“. Въпреки че идеята съществува още от самото основаване на компанията, тя все още не е реализирана. Ново развитие по темата обаче дойде в началото април, когато милиардерът разкри, че официалното представяне на роботакситата ще бъде на 8 август тази година.

Мъск описва услугата, която ще се нарича CyberCab, като хибрид между Uber и Airbnb. Тя ще позволява на собствениците на автомобили Tesla да изкарват пари, като пускат своите автомобили да работят като таксита. Автопаркът ще бъде съставен както от превозни средства, притежавани от Tesla, така и от тези, собственост на клиентите на компанията.

Мъск уточни, че собствениците ще могат да добавят или премахват автомобила си от автопарка „когато пожелаят“, както и да определят дали да се използва само от семейство и приятели, само от потребители с пет звезди рейтинг или от всеки.

В неотдавнашно интервю Кати Ууд, известен технологичен инвеститор и основател на ARK Invest, заяви, че до 2030 г. пазарните приходи от автономни превозни средства ще достигнат колосалните 10 трилиона долара. По думите ѝ компании като Tesla са добре позиционирани да доминират на този пазар, където според нея „победителят взима почти всичко“.

Ууд дори твърди, че Tesla е „най-големият проект за изкуствен интелект в света“ поради огромните количества данни, събрани от автомобилите през последните години, както и заради разработките на компанията в областта на роботиката и автономното шофиране.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: