AI Bulgaria AI Bulgaria

Илон Мъск стартира xAI, компания за изкуствен интелект

xAI

Илон Мъск, известен с иновациите, които внедрява във всичките си проекти, обяви създаването на нова компания в сферата на изкуствения интелект (AI) – xAI. Екипът, който ще постави началото на този нов проект, е съставен от утвърдени специалисти, включително бивши служители на водещи институции в областта, като OpenAI, Google Research, Microsoft Research и DeepMind.

Дан Хендрикс, изследовател и директор на Центъра за безопасност на изкуствения интелект, ще бъде съветник по въпроси по сигурността, ангажиран с предотвратяване на потенциалните рискове от изкуствения интелект.

Мисията на xAI: Разбиране на Истинската Природа на Вселената

Мъск обяви създаването на xAI в Twitter:

Обявявам създаването на xAI за разбиране на реалността

Първата информация за xAI се появи още през април, когато се разкри, че Илон Мъск е основал компанията в щата Невада, САЩ.  Той е регистриран като директор, а Джаред Бърчол, управляващ фамилния офис на Мъск, заема позицията на секретар. Наши проучвания показват, че Мъск е потърсил финансова подкрепа от SpaceX и Tesla, за да подпомогне стартирането на новата компания.

Данните на уебсайта на компанията са ограничени, но един туит от официалния профил на xAI намеква:

Kои са най-фундаменталните неотговорени въпроси на вселената?

В миналото, Илон Мъск нееднократно е изразявал своите резерви по отношение на технологията на изкуствения интелект (AI). През март, той стана част от избрана група учени и ключови личности в технологичния свят, които подписаха отворено писмо с призив за временна пауза в разработката на напреднали AI системи.

Въпреки изразените опасения, инициативата на Мъск е ясен знак за неговата решимост да допринесе за напредъка в областта на изкуствения интелект. Неговата нова компания, xAI, без съмнение ще следва стриктни мерки за сигурност, като цели да постигне иновации в AI, без да прави компромис с безопасността на технологията.

Кои са ключовите фигури в AI проекта на Мъск?

Отборът, който стои зад xAI – новият проект на Илон Мъск – е съставен от 12 основатели, включително и самият Мъск. В него преобладават бивши изследователи от технологични гиганти като OpenAI, DeepMind, Google, Microsoft, Tesla и Университета на Торонто. Някои от ключовите членове на екипа са:

Ние сме работили и бяхме водещи в разработката на някои от най-големите пробиви в областта, включително AlphaStar, AlphaCode, Inception, Minerva, GPT-3.5 и GPT-4.

– споделят на уебсайта на xAI.

Екипът на xAI планира да проведе дискусия на плтформата Twitter Spaces в петък, където слушателите могат да „се запознаят с екипа и да задават въпроси“. Това събитие вероятно ще предостави повече информация за мисията, целите и плановете на компанията за бъдещето.

xAI: Елон Мъск отново навлиза в света на изкуствения интелект, с амбицията да разкрие Тайните на Вселената

Създаването на xAI, идва по време, когато дискусиите около изкуствения интелект все повече се съсредоточават върху проблеми с етиката и безопасносността. Изглежда, че въпреки противоречията и опасенията, които има по отношение на технологията, Мъск продължава да вярва в потенциала на изкуствения интелект. С новият си проект, той се надява да допринесе за по-голямата публична разбираемост и приемственост на технологията. Също така, xAI се ангажира, че изкуствения интелект ще бъде разработен и използван по начин, който е в интерес на всички и не представлява опасност за човечеството.

Ние сме тук, за да направим технологията по-безопасна за всички нас. Изкуственият интелект може и трябва да бъде наш съюзник, не наш враг

– обяви Мъск.

В света на технологиите и изкуствения интелект, съществува едва ли не безкрайна област за изследвания и открития. С новата си компания xAI, Мъск и неговият екип обещават да изведат тези изследвания на следващото ниво, като се стремят към откриването на „Истинската Природа на Вселената“.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: