AI Bulgaria AI Bulgaria

Защо инвеститори и технологични гиганти залагат на Perplexity AI?

Perplexity
Image: Created with Ideogram

През последните месеци Perplexity AI, стартъп, предлагащ иновативна търсачка с изкуствен интелект (AI), привлече вниманието на технологичната индустрия, като някои дори го нарекоха потенциален „убиец на Google“.

Основана от бивши служители на OpenAI и Meta, компанията вече надхвърля оценка от над 1 млрд. долара, а сред инвеститорите са имена като Джеф Безос, Тоби Лютке, Елад Гил, Нат Фридман, Навал Равикант, Андрей Карпати и др.

В интервю за CNBC милиардерът и инвеститор Стенли Дръкенмилър даде висока оценка на Perplexity AI. Дръкенмилър, който е председател и главен изпълнителен директор на Duquesne Family Office, описа AI търсачката като „невероятна машина за отговори, която превъзхожда всичко, с което се е сблъсквал досега“.

Той разказa как негов партньор насочил вниманието му към Perplexity, отбелязвайки, че „всички деца от Западното крайбрежие вече не използват ChatGPT или Google, а Perplexity AI“. Заинтригуван, Дръкенмилър решил сам да изпробва платформата и останал поразен от бързината, дълбочината и качеството на отговорите, както и от факта, че предоставя точни източници на информацията.

Честно казано, за 90-95% от моите търсения вече използвам Perplexity. Опитайте го, ще ви хареса

– споделя той.

Милиардерът бил толкова впечатлен от Perplexity AI, че заедно с екипа си решава да инвестира в компанията. „Толкова се влюбих в нея. Опитахме се да се включим в един кръг, в който имахме късмета да бъдем приети“, споделя Дръкенмилър. Той също така изрази високо мнение за основателя на Perplexity AI, Аравинд Сринивас, описвайки го като „супер агресивен“ и „супер иновативен“.

Дръкенмилър отбелязва, че „в момента има надпревара за завладяване на бизнеса с машини за отговори“ и вярва, че дори ако Perplexity успее да открадне 1% пазарния дял на Google, това ще бъде огромен успех.

Главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, който също е инвеститор в компанията, заяви в скорошно интервю за Wired, че използва Perplexity „почти всеки ден“.

Стартъпът наскоро пусна Enterprise Pro, нов бизнес пакет, конкуриращ се с Gemini Enterprise на Google и бизнес предложенията на OpenAI и Microsoft.

Компанията предлага и персонален план на цена от $20 на месец, като в него влизат неограничен брой заявки, а потребителите могат да избират от различни езикови модели, сред които GPT-4 на OpenAI, Claude 3 Opus и Sonnet от Anthropic, Llama 3 на Meta и Mistral Large от френския стартъп Mistral.

Моделите налични в Perplexity към момента

През последните седмици се говори, че OpenAI планира да пусне подобна търсачка, като дори изтече и точна дата за това – 9 май, но според скорошен доклад на The Information, компанията е решила да отложи пускането ѝ.

Предстои да разберем дали Perplexity ще успее да се пребори с Google, Microsoft и OpenAI, но предвид инвестициите на гигантите от технологичната индустрия, стартъпът се очертава като сериозен конкурент в областта на AI търсачките.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: