AI Bulgaria AI Bulgaria

МВнР представи мобилно AI приложение, улесняващо българите при пътуване в чужбина

Пътувай информирано
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел официално представи мобилното приложение „Пътувай информирано“, разработено от Министерството на външните работи (МВнР). Базирано на изкуствен интелект (AI), приложението има за цел да информира всички българи, пътуващи в чужбина, за актуалната обстановка или въведени ограничения в страната, в която отиват.

Представянето се състоя в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк пред министри, дипломати и представители на медиите.

Показваме, че с данни, с ресурс, с дух на екип, правим така, че България да се позиционира в сферата на иновациите. България е единствената страна на картата на Европа, която има приложение за пътуване с чатбот

– каза Мария Габриел, цитирана от БТА.

Приложението, което е достъпно за Android и iOS, извлича информация от огромна база данни чрез изкуствен интелект, за да помогне на българските граждани, пътуващи в чужбина, да бъдат по-добре информирани и да пътуват уверено до всяка точка на света. То е напълно безплатно, а освен това има и SOS бутон, чрез който всеки български гражданин, изпаднал в беда в чужбина, може бързо да бъде локализиран и да получи навременна помощ.

Мария Габриел подчерта, че приложението ще бъде в помощ на всеки български гражданин, като от значителна важност ще бъдат обратната връзка и контактът с екипите за реагиране при кризисни ситуации.

“Пътувай информирано” е проект на дирекция „Ситуационен център“ към Министерството на външните работи (МВнР), финансиран от Фонда за двустранни отношения на Европейската икономическа общност и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Приложението ще предоставя възможност и за бърз достъп до служителите на Ситуационния център в МВнР и до задграничните представителства на Република България по света.

Апликацията предоставя цялата информация относно документи за пътуване, ниво на риск, изисквания, включително здравни, достъп до контактите на българските задгранични представителства по света

– обясни Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“ в МВнР.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

1 коментар
    Ayri Mehmediv

    апликацията до като зареди за да се отвори аз ще престигна в българия от белгия

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: