AI Bulgaria AI Bulgaria

Мистериозният „gpt2-chatbot“ разпалва спекулации за следващия модел на OpenAI

gpt2-chatbot
Image: X (Twitter)

Нов модел на изкуствен интелект (AI), наречен „gpt2-chatbot“, се появи мистериозно на уебсайта LMSYS Chatbot Arena, предизвиквайки вълнения и спекулации в AI средите. Впечатляващите му възможности накараха мнозина да се запитат дали това не е замаскиран тест на предстоящия модел на OpenAI.

Спекулациите за произхода на „gpt2-chatbot“ варират от предшественик на GPT-4.5 или GPT-5, през модифицирана версия на GPT-4, до версия на GPT-2, надградена с мистериозния алгоритъм Q* (Q star).

Първоначалните тестове на модела показват впечатляващи резултати в областта на математиката, кодирането и разсъжденията. Например Андрю Гао, специалист в областта на изкуствения интелект от Станфордския университет, заяви, че „gpt2-chatbot“ е успял да реши престижна задача от Международната олимпиада по математика от първия опит – постижение, което той определи като „изключително трудно“.

От друга страна, Чейс Маккой, инженер и основател на CodeGen, твърди, че „gpt2-chatbot“ превъзхожда дори най-добрите модели като GPT-4 и Claude Opus при писането на код.

Съли Омар, съосновател на Cognosys, пък е решил да постави на изпитание способностите на „gpt2-chatbot“ в областта на ASCII изкуството. Той е накарал модела да нарисува еднорог, използвайки само текстови символи – тест, който е бил част от противоречивия проект на Microsoft, наречен „Sparks of AGI“. За негова изненада „gpt2-chatbot“ се справил отлично, по думите му „много по-добре от всеки друг модел“.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Aлтман отговори на спекулациите с загадъчен пост в X (Twitter), гласящ: „Имам слабост към gpt2″, което допълнително разпали любопитството и хипотезите в AI средите.

В крайна сметка, въпреки че е интригуващ, няма категорични доказателства, че „gpt2-chatbot“ е официален модел на OpenAI.

Ако желаете, можете да изпробвате модела на уебсайта chat.lmsys.org.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: