AI Bulgaria AI Bulgaria

Музикални звезди: „Изкуственият интелект застрашава правата ни“

музикални
Image: Created with Midjourney

Организация, наречена Artists Rights Alliance, подкрепена от над 200 музикални изпълнители, сред които Стиви Уондър, Били Айлиш, Ники Минаж, Кейти Пери, Пърл Джем, R.E.M. и др., публикува отворено писмо, озаглавено „STOP DEVALUING MUSIC“ (СПРЕТЕ ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО НА МУЗИКАТА), в което призовава „разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и услугите за дигитална музика да прекратят използването на изкуствен интелект (AI), с цел нарушаване и обезценяване на правата на хората на изкуството“.

Въпреки че признават огромния потенциал на изкуствения интелект за развитие на човешката креативност, те посочват, че „някои платформи и разработчици злоупотребяват с технологията, саботирайки креативността и подкопавайки артисти, композитори, музиканти и собственици на авторски права“. Artists Rights Alliance предупреждава, че безотговорното прилагане на изкуствен интелект представлява сериозна заплаха за способността на артистите да защитят личния си живот, своята идентичност, музика и препитанието си.

Някои от най-големите и влиятелни компании използват нашата работа без позволение, за да обучават своите AI модели

– споделят артистите.

Тези усилия са пряко насочени към заместване на работата на хората на изкуството с огромни количества „звуци“ и „изображения“, създадени от изкуствен интелект, които значително намаляват средствата за авторски възнаграждения, изплащани на артистите.

Според подписалите писмото, последиците от тези действия биха могли да бъдат „катастрофални за много музиканти, художници и автори на музикални произведения, които се борят да свържат двата края“. Те предупреждават, че ако изкуственият интелект бъде оставен без надзор и регулация, „това ще доведе до надпревара към дъното, която ще обезцени труда на артистите и ще ги лиши от справедливо възнаграждение“.

Artists Rights Alliance призовава за прекратяване на „посегателството върху човешкото творчество“ и за защита срещу „хищническото използване на изкуствен интелект за кражба на гласове и образи на професионални артисти, нарушаване на техните права и унищожаване на музикалната екосистема“. Организацията настоява за спешни действия от страна на индустрията, за да се гарантира, че правата и интересите на творците ще бъдат зачитани и защитени в ерата на изкуствения интелект.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: